“Bog nam je dao nafaku u lijepom ramazanu”: S petero dječice žive u šupi bez krova, punoj vlage

U Lendićima, selu samo kilometar udaljenom od Gračanice, u šumi kraj puta za Malešiće, životari sedmočlana porodica Bašić – Almir i Kadira i njihovo petero dječice. Stišćući se u kućici od nekoliko kvadrata koja više liči na šupu, provode dane i godine…

Iako oboje bez posla, Kadira i Almir do sada ni od koga pomoć nisu tražili. A pokoja dnevnica i nešto dječijeg doplatka nisu dovoljni ni za hranu… Ipak, pritisnuti neimaštinom, plašeći se za zdravlje svoje djece koja borave u nehumanim uvjetima, supružnici Bašić teška srca odlučili su se pismom za pomoć obratiti dobrim ljudima iz Međunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“ u Doboj-Istoku.

– Jedva smo se odlučili nekoga moliti da nam pomogne, ali moralo se. Nije prošlo dan-dva, došli su ovi dobri ljudi i pitali šta nam je najpotrebnije. Vidjeli su da živimo u kućerku koji je na klizištu. Nemamo krov, već je pokriveno daskama i najlonom, pa čim prva kiša udari, voda zaspe cijelu kuću. Onda navali vlaga, sve istruhnu – govori Kadira.

Zahvalna je ljudima iz „Emmausa“ što su njenoj djeci – Almiru (10), Harunu (8), Muhamedu (6), Mejremi (5) i Raziji (3) kupili krevet, pa sada imaju gdje leći, što su nabavili i ugradili bojler, pa se napokon imaju gdje okupati. Donijeli su i odjeću i obuću da im može biti duže od godine. Volonteri te organizacije ovoj porodici svakog dana donesu i hranu, a platili su i njihove velike dugove za struju i vodu.

– Ovo je nama Bog dao nafaku u lijepom ramazanu. Ako bude sreće da nam se osigura zemljište, jer će klizište uskoro srušiti i ovo malo sirotinje, pa da počnemo misliti i na kuću, gdje bi nam bio kraj – kaže Almir Bašić.

Računi za pomoć

Za one koji žele pomoći Bašićima otvoren je žiroračun u „Intesa Sanpaolo banci“:

1542001100085746, devizni račun: SWIT UPBKBA 22 IBAN BA39 1542 0011 0008 5746. Tu je i žiroračun u „UniCredit banci“ 3383002250449586, devizni račun: SWIT UNCRBA22 IBAN BA39 3389104805723482. Primalac: Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ Doboj-Istok Svrha: Pomoć porodici Bašić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply