Bivši predsjednik Jugoslavije imao pet žena, a umro sasvim sam

Pjesnik Matija Bećković rekao je jednom prilikom da je Josip Broz Tito ostao veliki čovjek bez djela. I, zaista, u suton života, Broz ne samo da je ostao bez onoga što je stvorio nego je ostao i bez žene i bez prijatelja.

Bio je potpuno usamljen. Njegova usamljenost bila je vidljiva i na proslavi 35. godišnjice Bitke na Neretvi.

Razne priče

Pored njega na ovoj velikoj svečanosti nije bilo nikoga od njegovih najbližih saboraca. Samo aktuelni funkcioneri. Usred govora, Tito je glasno upitao:

-Zašto ovdje nema Peke Dapčevića? Smjesta mu pošaljite helikopter.

To su i uradili, ali je Peko odbio doći. Uz njega više nije bila ni fizioterapeutkinja, stanovita D. G., oko koje su se isplitale razne priče i legende o njenom boravku u Titovom tajnom carstvu, piše Avaz.

Has, Paunović-Zdenka i Babović bile u vezi sa maršalom

Tito je, inače, bio čovjek jakih strasti u hrani i piću, u ljubavi i mržnji, u donošenju značajnih odluka i u odnosima u porodici, sa saradnicima i osobljem. Ženio se tri puta, a imao je i dvije žene s kojima je živio u vanbračnoj zajednici.

Prvi put se oženio Pelagijom Denisovom Belousovom. Poslije razlaza sa Pelagijom, oženio se 22-godišnjom Njemicom Elzom Johan Konig. Njihov brak je bio kratkotrajan.

Potom je u Moskvi Tito upoznao Canu Babović, ali je ljubav bila kratkog vijeka.

Jovanka mu je bila posljednja supruga

Treća Titova životna saputnica bila je Herta Hes (Haas), a do definitivnog prekida između Herte i Tita došlo je prvih godina po izbijanju rata u Jugoslaviji. Pojedini istraživači Titovog života tvrde da je ova veza poljuljana kad se u Zagrebu uoči rata pojavila studentica francuskog Davorjanka Paunović-Zdenka.

Operna pjevačica

Zdenka je umrla 1. maja 1946. na Golniku kod Kranja, gdje ju je Tito poslao u nadi će se tu izliječiti od tuberkuloze. Sahranio je u vrtu Bijelog dvora u Beogradu kako bi ostala u njegovoj blizini. Hroničari Titovog ljubavnog života kažu da se potom zaljubio u Zinku Kunc, svjetski poznatu opernu pjevačicu, piše Avaz.

Svjetska diva nije podlegla čarima maršala i svoju ljubav je poklonila generalu Ljubomiru Iliću, proslavljenom španskom borcu. Utjehu poslije odbijanja Tito je pronašao u domaćici njegove rezidencije Jovanki Budisavljević. Iako se oženio Jovankom, na kraju je umro sam.

Možda vam se svidi

Leave A Reply