Bivšeg iranskog predsjednika novinari zatekli kako čuva ovce

Popularno

Povezano

Tokom njegovog mandata, svaki ministar je morao potpisati da će ostati siromašan, i da će njegovi i računi njegovih rođaka biti provjeravani. On nije primao ni predsjedničku platu, jer je smatrao da sve pripada naciji, a svaki dan je na posao dolazio s sendvičima.

Ekipa američke tv kuće Fox News zatekla 2016. godine bivšeg iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada kako čuva ovce.

- Marketing -

Ahmadinedžad je, po mnogo čemu, zanimljiv čovjek, univerzitetski profesor inače, koji je, dok je osam godina bio predsjednik, išao na posao autobusom, a njegova žena radila kao čistačica u medresi.

Novinari su ga pitali, kada ujutro pogleda u ogledalo, šta kaže sebi. Odgovorio je:

  • U ogledalu vidim čovjeka, kojem kažem, zapamti, ti nisi ništa više do sluga.

Poznat je po tome što je, kada je prvi put ušao u predsjednički ured, odmah zamijenio skupe perzijske tepihe običnim, a one skupe je poklonio jednoj džamiji.

Postavši predsjednik, podnio je izvještaj o svom materijalnom stanju: imao je auto ‘Peugeot 504’, ’77. godište, i malu staru kuću u jednom od najsiromašnijih dijelova Teherana, koja mu je ostala od oca.

Ne bježi ni od čuvanja ovaca

Njegove saradnike je zapanjilo to što je svaki dan dolazio na posao s torbom u kojoj su se nalazili sendviči koje mu je spremala žena.

Danas, često pomaže čistačima ulica, a kada odsjeda u hotelu, traži da njegova soba ne bude s velikim krevetom, jer spava na podu, na madracu.

Tokom njegovog mandata, svaki ministar je morao potpisati da će ostati siromašan, i da će njegovi i računi njegovih rođaka biti provjeravani. Nije primao ni predsjedničku platu, jer je smatrao da sve pripada naciji.

Danas živi od plate univerzitetskog profesora, od 250 dolara mjesečno.

Inače, 2018. godine je bio uhapšen, s obrazloženjem da je podržavao demonstrante.

Prvi je predsjednik Islamske Republike Iran koji nije bio iz svijeta uleme.

 

 

 

 

 

 

 

- Marketing -

Najnovije