37.7 C
Kakanj
Srijeda, 28 Jula, 2021

Bisera Turković s Antoniom Guterresom: “BiH treba rješenja koja će jačati državu”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, borbi protiv koronavirusa te napretku u reformama, zelenoj agendi, o UN fondu za izgradnju mira, te odnosima u regiji Zapadnog Balkana i o koracima koje je potrebno preduzeti da se osigura trajna stabilnost i sigurnost kako bi se spriječio odlazak mladih iz BiH.

BiH treba rješenja koja će ojačati državu i donijeti prijeko potrebnu stabilnost i funkcionalnost, jer česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu, glavna su prepreka napretku – naglasila je ministrica Turković.

Generalni sekretar Guterres je pozdravio dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine naglašavajući da je zajedničkim naporima potrebno izgraditi napredniju BiH.

Sagovornici su se dotakli i skorog obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici te nedavne pravosnažne presude Ratku Mladiću, prenose “Vijesti“.

Ministrica Turković je govorila i o neophodnosti poštivanja sudskih presuda te donošenja zakonske zabrane negiranja genocida u BiH i slavljenja ratnih zločina. Pomenuta je i mogućnost održavanja izložbe o genocidu u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministrica se još jednom založila za bržu isporuku vakcina protiv koronavirusa putem mehanizma COVAX.

Također, uputila je poziv generalnom sekretaru da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Sastanku je prisustvovao i ambasador Sven Alkalaj.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO