Bisera Turković pozdravila stav Josepa Borrella da negatorima genocida nema mjesta u EU

Popularno

Povezano


Tokom sastanka razgovarano je o trenutnom stanju provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a razmijenjena su mišljenja o situaciji u BiH, razvoju događaja na zapadnom Balkanu i drugim važnim temama, prenose “Vijesti“.
– Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije, naročito tokom pandemije, ali i u vremenu oporavka od posljedica pandemije.
Pozdravljamo napore koje ulaže Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Naročito smo zahvalni za investicijski plan za Zapadni Balkan, za finansijsku i drugu podršku koju EU pruža u nabavci vakcina.
Svjesni smo činjenice da progres nije ostvaren planiranom dinamikom, ali nas to ne treba obeshrabriti da pristupimo rješavanju problema koji su pred nama i ispunjavanju naših obaveza.
Želim i da naglasim da smo zabrinuti zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje. Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje.
Potpuno podržavam stavove EU i Josepa Borrella, a koji se odnose na poštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost bh. institucija, a posebno na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.
Slažem se sa stavom gospodina Borrella da za takve pojave nema mjesta u Evropi – kazala je ministrica Turković.

- Marketing -

Najnovije