BiH prijeti novi saobraćajni kolaps?

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Također, saglasnost je dala i za početak radova 15.9.2020. godine u skladu s ugovornom dinamikom, s rokom završetka od 16 mjeseci.

“Izvođenje radova treba planirati u razdoblju od 15.9.2020. do 30.5.2021. godine. Ovisno od gustini prometa u razdoblju turističke sezone 2021. godine, po potrebi, treba prekinuti i stvoriti uvjete za neometano odvijanje prometa u oba smjera, a radove nastaviti nakon okončanja turističke sezone”, navode iz Vlade.

Sredstva za saniranje tunela osigurana su iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banka namijenjenog za Program modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH (S).

Vlada je zadužila Zadužuju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i izvođača radova na obvezno poštivanje mjera sigurnosti sa što manjim čekanjem učesnika u prometu, uz prilagodbu dinamike radova u vrijeme većeg prometa, te da u periodu dok traju radovi učesnici u saobraćaju budu pravovremeno informirani o korištenju alternativnih putnih pravaca.

Podsjetimo, radi se o tunelu na veoma frekventnoj dionici između Sarajeva i Mostara, a početak sancije lani je odgođen, kako se ne bi ponovio slučaj kao s rekonstrukcijom tunela Vranduk, zbog čega je mjesecima trajao saobraćajni kolaps.   

Na koji način će biti riješeno odvijanje saobraćaja pokušali smo saznati od Ljube Pravdića, direktora Cesta FBiH, ali on nije odgovarao na naše pozive.  

[bar group="4078"]