BiH predala zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uime BiH danas je predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije, održana je u Bruxellesu.

Svečanosti su prisustvovali i visoka izaslanica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Nakon svečane ceremonije bit će upriličene izjave za medije, a potom će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović imati odvojene susrete s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom.

Također, planiran je susret predsjedavajućeg Čovića s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom.

Čović će prisustvovati i prijemu povodom formalne predaje zahtjeva za članstvo u EU, čiji će domaćini biti hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

UŽIVO PRATITE OVDJE

Fena

Možda vam se svidi

avatar