BiH je prva zemlja regiona sa ‘BEZ GMO’ označenim proizvodima

Bosna i Hercegovina je zajedno sa 14 zemalja Dunavske regije učestvovala u razvoju „BEZ GMO Standarda za Dunavski region“ i prva je zemlja koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO Smjernice, te prva zemlja regiona sa uspješnim primjerima označavanja proizvoda sa oznakom „BEZ GMO Proizvedeno“ Dunav Soja udruženja.

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu, što je jedinstvena oznaka za naš cijeli region i rezultat višegodišnje saradnje 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine u okviru Dunav Soja inicijative.

Na današnjoj press konferenciji gospodin Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je važnost činjenice da je Bosna i Hercegovina lider u regionu u označavanju BEZ GMO proizvoda što je prije svega značajno zbog zdravlja domaćeg stanovništva, a zatim i konkurentnosti tržišta. „Ovo je izuzetno važno jer ovim pratimo svjetski trend u trgovini hranom, i ovim smo prije svega otvorili mogućnost da naš potrošač ima mogućnost izbora hrane proizvedene bez ikakve GMO modifikacije, ali i izvoza domaće BEZ GMO hrane na evropsko i druga razvijena tržišta“, naglasio je Šarović.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dali su značajan doprinos aktivnostima na donošenju i implementaciji Smjernica za označavanje hrane „BEZ GMO“ i od samog početka je uključeno u projekat Dunav Soja koji je podrazumijevao proizvodnju genetski nemodifikovane soje na području Republike Srpske, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine. „Ministarstvo je razvoju genetski nemodifikovane hrane značajan doprinos dalo i kroz mjere podsticaja, gdje su svi proizvođači koji su bili uključeni u projekat Dunav soja, dobijali dodatnih 15% od prosječne tržišne cijene po jedinici proizvoda, a najviše 10.000 KM po korisniku“, izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, naglašavajući da potrošači kupovinom proizvoda označenih da su proizvodeni BEZ GMO podržavaju i lokalne poljoprivredne proizvođače.

„Donošenjem standarda i Smjernica za certificiranje hrane oznakom „bez GMO“ Agencija za sigurnost hrane BiH otvorila je mogućnost domaćim proizvođačima da daju dodatnu vrijednost svojim proizvodima na domaćem i regionalnom tržištu“, istakao je dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Marko Beus, ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izjavio je kako BIH proizvodi oko 20.000 tona soje godišnje, što je skoro tri puta više nego u posljednjih pet godina, od kada i Ministarstvo sarađuje sa Dunav Soja udruženjem. „Ipak to nije dovoljno. Potrebe u BiH su 5 puta veće od naše proizvodnje, što znači da kao i cijela Evropa uvozimo GM soju i sačmu iz Brazila i Argentine. Ova soja se uvozi zato što je jeftinija. Poznato da je u Evropi i kod nas čak 85% životinja se hrani ovom GM sojom svaki dan“, naglasio Beus.

Certifikacija BEZ GMO je garancija kvaliteta proizvodnje hrane gdje nisu korišteni genetski modifikovani sastojci ni u jednom procesu proizvodnje, niti u hrani za životinje. Dr. Jovana Đisalov, ispred Dunav Soja udruženja je nagasila: „Ako su životinje hranjenje genetski modifikovanom stočnom hranom, takvi proizvodi, kao što su meso, mlijeko, jaja i drugi proizvodi nisu označeni. U okviru Dunav Soja inicijative omogućili smo da danas i potrošači u BIH imaju mogućnost da izaberu proizvode koji ni u jednom koraku proizvodnje nisu bili u dodiru sa GM sastojcima.“

Stoga je od iznimne važnosti činjenica da je u aprilu 2019. godine BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta „BEZ GMO Proizvedeno“ Dunav Soja udruženja i riječ je o jajima robne marke Bingo te o biljnom ulje marke Bimal.

”Kao i u našoj osnovnoj djelatnosti trgovine, tako i kada je u pitanju naša proizvodnja, osim povoljnih cijena, važno nam je da plasiramo kvalitetne namirnice u skladu sa najvišim standardima. Fokus kompanije je u implementaciji standarda koji će našim potrošačima omogućiti kvalitetne i sigurne proizvode (HACCP, BEZ GMO proizvedeno, Halal). Jaja sa Bingove Farme su jedina u BiH koja su odnedavno „BEZ GMO proizvedeno“, a od ranije i HACCP i Halal certificirana”, izjavio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo.

Još 2002. godine, kompanija BIMAL opredijelila se za BEZ GMO proizvodnju i kako kaže Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal od toga nikada nisu odustali: „Danas, konačno imamo priliku da i na polici jasno označimo naše BEZ GMO proizvode, te da potrošačima damo mogućnost da se opredijele za domaće BEZ GMO proizvođače, čime smo odgovorili na zahtjev 90% anketiranih građana u BiH.”

Shodno svemu navedenom, da se zaključiti da je Bosna i Hercegovinu u ovom segmentu potvrdila da prati evropske trendove bez GMO proizvodnje, certifikacije i označavanja hrane, time podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar