Biblioteka: Počeo projekat"Tajne grada-mala škola historije"

U subotu 15.februara je započet novi projekat JU Gradske biblioteke Kakanj sa nazivom „Tajne grada-mala škola historije”.

Ovo je prva radionica gdje se mladi upućuju u istraživanje historije grada. Ovim projektom se želi započeti istraživanje historije grada bez obzira što tamo negdje ima već zapisana postojeća historija. Historiju pišu pobjednici, ona je često idealizirana. Sitne stvari historičare ne zanimaju, i upravo je ova radionica takvog tipa da se želi istražiti izgradnja današnje škole Hamdija kreševljaković, kako je asfaltiran put kroz grad, otvarane direkcije, nastao rudnik …

„Mi smo formirali mali tim istraživača, blago ih educirali i inicirali da to rade. Angažovani su i ozbiljni ljudi da ih upute. Nije nam ambicija da napravimo monografiju grada, nego da ove mlade ljude naučimo nešto o kulturnoj baštini. Ovo što istražimo bit će i uređeno, jer ovo niko do sada nije radio uz dužno poštovanje pojedinaca. „ – rekao je organizator i direktor Senad Čišija.

U edukaciji istraživača učestvuju prof.dr.Enes Kujundžić, Raif Čehajić i prof.Alen Zečević. Na poziv direktora JU Gradska Biblioteka ali i prof.dr. Enesa Kujundžića je prisustvovala i bibliotekarka Hanifa Ahmetašević koja je svojim obraćanjem je podijelila iskustvo istraživačkog rada u vrijeme kada je vodila historijsku sekciju te načine kako su to radili. Prilikom rada radionice na raspolaganju učenicima stoji i školska biblioteka „Mula Mustafa Bašeskija” sa svojom građom.

„Pohvalno je za organizatora i realizatora što se sjetio da to uradi jer ja ne znam koliko imamo historičara u školama. Nije mi poznato da to neko radi. Historija je živ organizam, ono što je danas, sutra je historija. Dobro je da se mladi upute u istraživanje i da to zavoli, da se time bavi. U Kaknju postoji nepresušno vrelo historijskih informacija kao što su Zgošča i Kraljeva Sutjeska. O tome niko ne piše i niko ne istražuje.” –kazao je gospodin Raif Čehajić.

Sigurno da će najviše kordinacije sa mladim istraživačima imati mladi profesor Alen Zečević iz Kaknja koji nam je nakon održane radionice rekao sljedeće:

„Naše mlade istraživače ćemo upoznati sa historijom našeg zavičaja sa ciljem da ovaj projekat doprinese oslobađanju svijesti jer nam je ona srozana do dna. Ovo djelo ćemo raditi sa što boljim pristupom i da učenici razviju ljubav prema zavičaju. Ovaj rad će sigurno biti i odštampan te će poslužiti kao podsticaj nekim budućim generacijama. „

Ovim putem JU Gradska biblioteka Kakanj poziva sve građane da ukoliko posjeduju stare fotografije Kaknja, stare razglednice, da se jave u biblioteku kako bi se skenirale, jer će te fotografije poslužiti ovom projektu i izdavanju kratke monografije Kaknja. Fotografije će naravno biti vraćene svojim vlasnicima.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.