Bh. vozači uplatili 620 miliona KM putarine

Uprava za indirektno oporezivanje (UNO) BiH lani je od naplate putarine prikupila prihod veći od 620 miliona KM, što je za oko 62 posto više u odnosu na godinu ranije.

U 2017. godini od cestarine je prikupljeno više od 382 miliona KM.

Od 1. februara prošle godine u BiH se primjenjuje novi Zakon o trošarinama, na osnovu kojeg je putarina uvećana s 0,10 na 0,25 maraka po litri goriva.

Namet je povećan kako bi bio prikupljen novac za izgradnju autocesta i gradnju i rekonstrukciju drugih cesta, piše Večernji.

Analizirajući rezultate postignute u prošloj godini, čelnici UNO-a u četvrtak su u Banjoj Luci istaknuli kako su prihodi od putarine, uz one od PDV-a i trošarine na uvozne proizvode, u prošloj godini najviše utjecali na ostvarenje rekordnih prihoda Uprave od 7,6 milijardi maraka.

– Na osnovi putarine FBiH je doznačeno 188,5 miliona maraka, 124,6 miliona maraka pripalo je RS-u, a 6,4 miliona Distriktu Brčko – rekla je šefica Odjela za analizu rizika Uprave Sabina Kuršumović.

Ona je naglasila kako UNO u posljednjih šest godina bilježi konstantan rast prihoda te da su lani ostvarena 552 miliona maraka više bruto prihoda u odnosu na godinu ranije, piše Večernji.

– Iz tekućeg priljeva izdvojeno je 1,37 milijardi KM za povrat, a od ukupnih bruto prihoda do značili smo 750 miliona za financiranje institucija BiH – navela je Kuršumović.

U UNO-a su istaknuli kako je najznačajnija reforma koju provode uvođenje elektronske komunikacije s poreznim obveznicima.

– Registrovalo se oko 43.000 korisnika elektronskih usluga, a ostalo je još oko 2500 obveznika koji to mogu učiniti u idućih nekoliko dana – rekla je šefica Odsjeka za obradu poreznih prijava u UNO-u Milica Vidović.

(Kakanj-X / Foto: Arhiv)

Video koji je postao hit na internetu.

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar