Bh. slikar Izet Alečković nakon drame u poslovnici Raiffeisen banke u Sarajevu: “Neko je mogao reći hvala”

0

U poslovnici su se u to vrijeme nalazile dvije žene, jedan čovjek, službenice banke te zaštitar. Ušao je unutra jer je htio popuniti neki obrazac za uplatu i stajao kod pulta sa strane. Odjednom je unutra uletio maskiran momak

Poznati bh. slikar Izet Alečković nedavno se našao u, naizgled, bezizlaznoj situaciji, ali je na kraju iz priče izašao kao heroj.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Naime, 76-godišnji Alečković je prije pet dana u poslovnici „Raiffeisen banke” u ulici Azize Šaćirbegović u sarajevskom naselju Hrasno doživio pravu talačku dramu prilikom pokušaja pljačke koju je izveo maloljetni S. P., koji je lišen slobode i pritvoren.

– U poslovnici su se u to vrijeme nalazile dvije žene, jedan čovjek, službenice banke te zaštitar. Ušao sam unutra jer sam htio popuniti neki obrazac za uplatu i stajao sam kod pulta sa strane. Odjednom je unutra uletio maskiran momak s pištoljem u ruci. Čujem dere se: „Ovo je oružana pljačka, nemoj ko da se mrdnuo“ – kazao je Alečković na početku razgovora za Avaz.

Drama je nastavljena kada je pljačkaš dotrčao do blagajne i uperio pištolj u službenicu tražeći novac.

– Stajao sam s druge strane pulta. Dok je pljačkaš držao blagajnicu na nišanu, iza zida se pojavio zaštitar koji je izvukao pištolj i počeo da viče prema razbojniku da baci oružje te da će pucati – opisao je Alečković. Tada je, prema kazivanju ovog poznatog umjetnika, razbojnik zgrabio ženu koja se tu zatekla kao klijent te joj je prislonio pištolj na glavu i počeo se derati na zaštitara: „Baci pištolj, ubit ću je“!

– Bio sam bočno okrenut od pljačkaša. Vidio sam da mu je fantomka pala na oko i da me faktički ne vidi. Polako sam se izmicao i samo mu priletio odzada i zgrabio ga za ruku s pištoljem i oborio ga na pod. Ispao mu je pištolj, utom je pritrčao i zaštitar te smo ga savladali i neko je pozvao policiju – tvrdi Alečković.

– Nisam ja ništa posebno očekivao od te situacije, ali neko je mogao reći hvala. Samo to mi je bilo i potrebno. Ova žena što ju je držao kao taoca skamenila se, nije mogla progovoriti ni riječ. Takvu ju je Hitna i odvezla – kazao je Alečković za “Avaz”.

Prenosi Bh-index