Bh. građani na meti prevara, nude se sumnjivi online krediti i traže uplate

Stanovništvo BiH često je na meti raznih prijevara. Mailovi, mobiteli, društvene mreže postali su glavne platforme za prijevaru stanovništva, piše Večernji list BiH. Mailom im stižu poruke kako im je prijatelj ili netko iz obitelji u financijskim problemima u udaljenoj zemlji te se traži da mu uplate novac na određene račune. Iako je riječ o prijevarama, poruke stižu sa stvarne e-adrese, što dodatno zbunjuje primatelje. A njihov navodni pošiljatelj ne zna da je mail poslan, niti njegov sadržaj, odnosno da od poznanika traži novac.

Najnoviji primjer pokušaja prijevare je nuđenje sumnjivih kredita na Facebooku. Naime, s određenih lažnih profila na Facebooku korisnicima ove društvene mreže posljednjih dana stižu “povoljne” ponude za kredite. Osobe koje šalju poruke na lošem hrvatskom predstavljaju se kao žene koje su bile u financijskim problemima nakon smrti supruga te su spašene zahvaljujući kreditu od 25.000 eura koji im je pomogao realizirati čovjek s Aurélie VERBERTH. – Ja sam žena s dvoje djece. Otkad mi je muž umro, bila sam u nevolji. I on je imao puno dugova za platiti na kraju siječnja te je planirao pokrenuti vlastiti posao. Pitala sam svoje i banku za pomoć, ali ne žele pomoći. Bila sam u nevolji. Odgovorila sam na kredit ponuda online – stoji u poruci koja ovih dana stiže korisnicima Facebooka u BiH. Dalje se navodi kako je ta žena istraživala tu online ponudu te da može svjedočiti kako je sve u redu, odnosno da je riječ o prijevari.

– Ovaj čovjek s Aurélie VERBERTH pomogao mi je sa sredstvima od 25.000 eura. Jamčim vam da sam dobila kredit prošli tjedan i zahvaljujući tom novcu mogli smo završiti plaćanje računa. Ako želite uzeti kredit, savjetovati i voditi, nećete biti razočarani. Tamo imate adresu e-pošte: aurelieverberth@gmail.com – stoji na kraju poruke. Iz telekom operatera su u više navrata upozoravali svoje korisnike da ne odgovaraju na poruke sa zahtjevima za nadoplatu računa koje dolaze s njima nepoznatih brojeva. Upozorenja su stizala i da ne pozivaju sumnjive brojeve jer im takvi pozivi mogu odnijeti više desetaka KM. Od prevaranata nisu zaštićene ni tvrtke.

Naime, krajem prošle godine određen broj tvrtki s područja BiH našao se na meti računalnih prevaranata. Računalne prijevare uglavnom se događaju tako da se “upadne” u razmjenu elektroničke pošte između tvrtki koje dogovaraju poslovnu suradnju, isporuku robe, način plaćanja te brojeve bankovnih računa i valuta plaćanja. – Lažno se predstavljajući kao dobavljači i isporučitelji robe, počinitelji navode kupce na uplatu predujma na poseban račun – rekli su tom prilikom iz MUP-a Tuzlanske županije. Novac prevarenih građana uglavnom završavao u bankama na području Velike Britanije, piše Večernji list BiH.

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar