Bh. blogerica ukazala na probleme djece zbog zagađenosti zraka: “Oni najviše trpe”

Popularno

Povezano


Bh. blogerica Lana Lekić, na Instagramu poznatija kao @mama_lana, od onih je kojima uloga majke u životu predstavlja najbitniju stvar.

- Marketing -

Ova doktorica farmaceutskih nauka, ali i jedina licencirana maserka beba u BiH jednostavno uživa biti mama, a putem svojih društvenih mreža, pored trenutaka iz svakodnevnog života, uvijek se trudi s pratiteljima podijeliti i korisne savjete.

Pa tako u svojim ‘jutarnjim crticama o zdravlju”, skrenula je pažnju na problem koji djeca imaju sa zagađenim zrakom.

“Smrt čak 600.000 djece na svijetu godišnje, mlađih od pet godina, povezana je s onečišćenjem i zagađenjem zraka, službeni je to podatak kojim raspolaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)”, napisala je Lana.

“Statistički gledano, jedno od sedmoro djece – odnosno njih oko 300 miliona, živi u područjima svijeta s najvišim toksičnim razinama onečišćenja”, dodala je istaknuvši da je to čak šest i više puta veće od dopuštenog.

Lana je naglasila da su djeca osjetljivija na polutane od odraslih jer su im pluća, mozak i imunološki sistem još u razvoju.

“Mala djeca dišu brže od odraslih, udišući više zraka u odnosu na svoju tjelesnu težinu”, upozorila je Lana naglasivši da zagađeni zrak može dovesti do oštećenja mozga.

“Stanovnici Sarajeva, Tuzle i Zenice žive u najzagađenijim gradovima u Evropi, a nekim danima, kako pokazuju mjerenja, i u svijetu. Sarajevo je u subotu 11. januara 2020. proglašeno najzagađenijim gradom u svijetu”.

“Stručnjaci smatraju da su glavni izvor zagađenja kućna ložišta i saobraćaj”, napisala je i pitala pratitelje hoće li za njih nešto uraditi.

Lana je majka troje djece, od kojih je dvoje njih “spasila života bez zagrljaja”. Cilj joj je usrećiti što više mališana, što svakodnevno pokazuje svojim djelima.

- Marketing -

Najnovije