"Bezbijednije je biti s maskom na Infektivnoj nego na zabavi u Crnoj Gori"

0

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, dr. Darija Kisić Tepavčević i dr. Predrag Kon, istakli su da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, ali ne sigurna, jer može jako brzo da se promijeni.
 
Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu, poručila da građani samodisciplinom mogu da utiču na epidemijski tok korona virusa, i da je najbolji primjer za to Kina gdje, kako je istakla, već četiri mjeseca nema smrtnog ishoda, a mjesec dana nema lokalne transmisije.
Rekla je da su u Kriznom štabu ponosni na postignute rezultate koji su, kako je navela, isključivo rezultat primijene preventivnih mjera. Posebno je pohvalila “mlade sugrađane koji se praktično u apsolutnom procentu pridržavaju preventivnih mjera” što se, kako je istakla, odrazilo na povoljnu epidemiološku situaciju u školskoj sredini.
 
No, dodala je Kisić, povoljna epidemiološka situacija ne treba da zavara građane, i neophodno je nastaviti sa sprovođenjem preventivnih mjera. Poručila je i da je u ovom momentu daleko veća vjerovatnoća da se zarazite u nekoj od susjednih zemalja, nego u Srbiji, ističući da je rizik od infekcije u prethodne dvije sedmice u Crnoj Gori bio 282 na 100.000 stanovnika, po čemu je ta susjedna zemlja na trećem mjestu u Evropi, u BiH je bio 94 na 100.000 stanovnika, u Hrvatskoj 84 na 100.000 stanovnika, a u Srbiji nešto ispod 15. 
 
Kon je poručio da je boravak u Crnoj Gori trenutno veliki rizik, i da je ta zemlja loš izbor za ljetovanje u ovom trenutku, “bez obzira na to što za nekoga to ne zvuči korektno”.
 
“S druge strane, ta slavlja koja nam se neprekidno ponavljaju, jednostavno ako pratite šta se dešava, imamo neprekidno oglašavanje raznih muzičkih dešavanja sa okupljanjem. To nam se dešava paralelno sa situacijom da drastično raste ovo oboljenje u Evropi, kao da ugostitelji jednostavno ne razumiju da je neophodno i preko njihovog angažovanja da se smanji taj način prenošenja (…) Bezbijednije je trenutno biti na Infektivnoj uz korištenje maske nego biti na nekim od mjesta gdje je maskimalno prenošenje. Ako imate zaštitnu opremu, sigurniji ste na samoj Infektivnoj nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori”, upozorio je Kon. 
 
Takve drastične poruke neophodne su, prema njegovim riječima, kako bi se shvatilo da nas je u povoljnu situaciju dovela upravo disciplina. 
 
“Sa smanjenjem broja zaraženih, danas je 29, sada će svi da krenu jedni drugima u zagrljaj uz pjesmu i igru. Lijepo je to, ali nije pametno, nije mudro, dovešće nas da počnu ponovo da se pune bolnice”, poručio je Kon. 
 
U ovom trenutku, kako je rekao, nema ničeg značajnijeg od toga da se sačuvamo od trećeg pika epidemije i punjenja bolnica, jer će ljudi početi da umiru, a neki možda već i jesu, zbog toga što ne mogu da dođu do ljekara zbog svojih drugih bolesti.
N1