Bez hemikalija: Napravite sami vlažne maramice za bebe i za čišćenje(Video)

Maramice za čišćenje ne morate kupovati. Uz video mame Joy možete ih napraviti za samo nekoliko minuta, a treba vam tek nekoliko sastojaka. Najvažnije od svega, maramice su bez hemikalija.

Mama Joy Ratima objavila je video u kojem možete vidjeti kompletan postupak. Sve što vam treba su: plastična posuda, papirni ubrusi, kokosovo ulje, što prirodniji gel za pranje tijela i kipuća voda.

Postupak je jednostavan. Prerežite napola jednu rolu papirnih ubrusa i spremite svaku polovinu u plastičnu posudu koja odgovara veličini role.

Vlažne maramice za djecu

Odvojite u posebnu plastiku jednu veliku kašiku kokosovog ulja, dva potiska što prirodnijeg gela za tuširanje ili pranje, ulijte kipuću vodu, dobro promiješajte i zalijte rolu. I maramice su gotove.

Vlažne maramice za čišćenje kuće

Vlažne maramice možete koristiti za čišćenje podova, kupatila, frižidera, radnih površina u kuhinji, a nakon upotrebe možete ih isprati i ponovno upotrijebiti ili ih oprati u mašini za veš. Rok trajanja im je tri mjeseca.

Sastojci:
– 2 šoljice bijelog sirćeta
– 30 do 50 kapi esencijalnog miješanog ulja (klinčića, cimeta, ružmarina i eukaliptusa) ili upotrijebite ulje limuna, lavande ili čajevca. Budući da čajevac ima velika dezinfekcijska svojstva trebalo bi ga staviti u svaku mješavinu
– pamučne krpe (stara majica ili nešto drugo)
– plastični spremnik za maramice

Upute za izradu:
U posudi pomiješajte sirće i esencijalno ulje. Tkaninu izrežite tako da bude 20 centimetara široka i 25 centimetara duga i uronite da upije tekućinu. Zatvorite posudu i čuvajte je na tamnom mjestu kako bi se sačuvala djelotvornost ulja.

Izvor Faktor.ba

Leave A Reply