Besplatno školovanje za novu generaciju IT stručnjaka na UNSA

Prema planu upisa, Prirodno-matematički fakultet će upisati 80, a Elektrotehnički fakultet 50 studenata na IT stručni studij te se pozivaju zainteresovani da podnesu prijave za upis do 5. jula 2019. godine.

Obezbjeđena sredstva za finansiranje školarina za upis nove generacije studenata stručnih IT studijskih programa na Univerzitetu u Sarajevu.

S obzirom na veliki deficit radne snage u oblasti IT-a, u akademskoj 2018/2019 pokrenuti su dvogodišnji stručni IT studijski programi koji se realizuju na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na koje je 2018. godine uspješno upisana prva generacija studenata. Studijski programi su rezultat saradnje Univerziteta u Sarajevu i Udruženja IT kompanija “Bit Alijansa” koje je aktivno učestvovalo na pripremi kurikuluma studijskih programa.

Na osnovu sastanaka između ministra privrede KS, Harisa Bašića i predstavnika Bit Alijanse inicirana je ideja da se obezbijedi besplatno školovanje za ovo veoma traženo zanimanje te je usvojenim rebalansom budžeta Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede obezbijedilo sredstva u svrhu pokrića troškova školarina za sve studente koji se upišu na IT stručni studijski program u akademskoj 2019/2020 godini. U budžetu je za ovu stavku predviđeno 280.000 KM kojim će se pokriti školarine novoupisanih studenata.

Prema planu upisa, Prirodno-matematički fakultet će upisati 80, a Elektrotehnički fakultet 50 studenata na IT stručni studij te se pozivaju zainteresovani da podnesu prijave za upis do 5. jula 2019. godine.

Ministarstvo privrede KS, Elektrotehnički fakultet i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu će uskoro objaviti više informacija o načinu realizacije finansiranja školarina.

Konkursi za upis na IT stručni studij su dostupni na web stranicama Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu:

– Stručni studij “Informacione tehnologije” na Prirodno-matematičkom fakultetu
– Stručni studij “Razvoj softvera” na Elektrotehničkom fakultetu

Možda vam se svidi

avatar