Ben Affleck žestoko napao voditelja i gosta koji su islam nazvali "izobiljem loših ideja", a religiju mafijom

Ben Affleck sukobio se Billom Maherom tokom žučne rasprave o islamu u kojoj je kontroverzni TV voditelj ustvrdio da je pripadanje religiji isto kao pripadanje mafiji.

Glumac i oscarom nagrađeni reditelj je također bio zaprepašten kada je gost talk showa Sam Harris, koji je promovisao svoju knjigu “Buđenje”, rekao da je muslimanska vjera bila “izobilje loših ideja’.

Trojac se sukobio u petak u emisiji Real Time na HBO-u, tokom rasprave na temu da li veliki broj muslimanskog stanovništva dijeli uvjerenja džihadista.

Uz novinara Nicholasa Kristofa, Affleck je tada reagirao smatrajući da je pripisivanje onog što radi Islamska država cijeloj religiji ružno i da su takva generalizovanja odvratna:

“To je odvratno, to je rasistički. To je kao da kažete:. “O ti prevrtljivi Židove”.

Kristof je dodao da je pogled na muslimane “nepotpun”, pozivajući se na primjer Malale Yousafzai, tinejdžerke na koju su pucali fundamentalisti, koja je dio daleko većeg mirnog muslimanskog pokreta.

“Ili šta je sa više od milijardu ljudi koji nisu fanatični, koji ne kažnjavaju žene, koje samo žele ići u školu i ne čine ništa od onoga što vi kažete da svi muslimani čine”, dodao je Affleck.

Harris je potom odgovorio: “Jedan od razloga je zato što se boje progovoriti, jer je to jedina religija koja djeluje poput mafije, koja će ubiti ako kažeš nešto pogrešno, naslikaš pogrešnu sliku ili napišeš pogrešnu knjigu”, dodavši da nisu samo “marginalna grupa” muslimana koji praktikuju vjeru, na šta je Affleck uzvratio: “Koje je vaše rješenje? Osuditi islam? Za šta? Mi smo ubili strašno puno više muslimana nego što su oni ubili nas. Ipak, nekako smo oslobođeni od tih stvari. Budući da one zapravo nisu odraz onoga u šta vjerujemo.”

Potom je sarkastično rekao: “Bilo je slučajno, tako smo izvršili invaziju na Irak. Ja vam izričito govorim da se ne slažem s onim što mislite.

Maher je potom s prezirom rekao glumcu: “Očito ovdje nismo nikoga uvjerili.”

Oslobođenje portal

https://www.youtube.com/watch?v=XduMMteTEbc

Comments are closed.