Bebu ‘dojili’ osam mjeseci kafom

0

Siromašni roditelji iz Indonezije već osam mjeseci “doje” bebu kafom umjesto mlijekom jer ne mogu da ga priušte. Djevojčica ima 14 mjeseci i svakog dana popije oko litar i po napitka.

Mala Hadidža uprkos tome normalno raste i nema zdravstvenih problema. Roditelji tvrde da nisu imali izbora iako su znali da ne bi trebalo da bebi daju kofein.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Što je još čudnije majka kaže da njena kćerka neće da spava bez kafe!? Navodno se toliko navikla da je traži više puta dnevno, a postaje nervozna i “vileni” ako ne dobije omiljeni napitak pred spavanje.

Muž i žena zarađuju po 1,5 euro dnevno kao najamnici na plantaži kokosa što jedva pokriva osnovne troškove. Kažu da im ostaje para jedino za najjlošiiju “kopi tubruk” kafu koju kuhaju sa šećerom.

Nakon što je ova vijest odjeknula u Indoneziji zvaničnici regionalnog Ministarstva zdravlja na ostrvu Sulavezi donijeli su porodici mlijeko i kolačiće prikladne bebinom uzrastu i savjetovali roditelje da joj više ne daju kafu jer kofein i šećer koji dodaju mogu ozbiljno da joj naude.

Pored rizika od neuhranjenosti roditelje su upozorili na opasnost davanja stimulansa maloj djeci ispod pet godina, da bi oni kraju priznali kako djevojčica ipak ne spava tako dobro, već da se ponekad sama igra do duboko u noć.