BBC: Procurio "najgori scenarij" o mogućem broju umrlih od korone u Engleskoj

0

Procurilo je izvješće britanske vlade u kojemu se navodi “razumi najgori mogući scenarij” od 85.000 smrtnih slučajeva diljem Velike Britanije ove zime zbog Covid-19.

U dokumentu se također kaže da bi, iako bi se ponovno mogla uvesti neka ograničenja, no da će škole vjerojatno ostati otvorene. No, u izvještaju se naglašava da je to scenarij, a ne predviđanje te da su podaci podložni “značajnoj nesigurnosti”.
Dokument je za vladu pripremila znanstvena savjetodavna skupina Sage, čiji je cilj pomoći Javnom zdravstvenom sustavu Velike Britanije (NHS) i lokalnim vlastima u planiranju usluga poput mrtvačnica i grobnica u zimskim mjesecima koji slijede, navodi BBC.
Među ključnim su pretpostavkama da će škole ostati otvorene i da će vladine mjere praćenja kontakata, izolacije i karantene biti učinkovite do samo 40 posto u smanjenju širenja Covida-19 izvan kućanstava.
Također se navodi da će do studenog “biti uspostavljene mjere za smanjenje kontakata među domaćinstvima na polovicu njihove uobičajene razine prije ožujka 2020”. Drugim riječima, mogle bi se uvesti nove restrikcije. Prema scenariju, moglo bi se očekivati da će ove mjere ostati na snazi do ožujka 2021. godine.
Model pokušava izračunati “višak” smrtnih slučajeva u Engleskoj i Walesu u razdoblju od srpnja 2020. do ožujka 2021. godine. To je onaj broj smrtnih slučajeva koji premašuje očekivani broj smrti tijekom tog razdoblja, a temelje se na podacima ONS-a.
Model u obzir uzima i osobe za koje se očekuje da preminu uslijed drugih bolesti.
Taj broj zbog koronavirusa mogao bi iznositi 81.000 u Engleskoj i Walesu, uz još 27.000 smrtnih slučajeva iz drugih razloga. U Škotskoj bi mogao iznositi 2.600 smrtnih slučajeva zbog Covida-19 te još 1.900 dodatnih u Sjevernoj Irskoj.
Model također predviđa koliko bi osoba moglo trebati bolničko liječenje između studenog i ožujka, uključujući intenzivnu njegu.
Podaci za koje znanstvenici kažu da imaju širok raspon nesigurnosti sugeriraju da bi oko 2,4 posto zaraženih moglo biti hospitalizirano (raspon: 0,0 – 8,9 posto), dok bi 20,5 posto hospitaliziranih pacijenata trebalo intenzivnu njegu (raspon: 1,5 – 35,25 posto) i 23,3 posto (raspon: 1,2 – 43,3 posto) svih hospitaliziranih bolesnika koji umiru.
N1