Bašić: Žrtve znaju da je Mladić kriv i odgovoran za nedjela

Predsjednik Saveza logoraša Zeničko-dobojskog kantona i općinskog udruženja iz Kaknja Zihnija Bašić pratit će u srijedu izricanje presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a na put je krenuo danas iz Sarajeva.

– U Hag idemo jer očekujemo satisfakciju i da pravda bude zadovoljena – kazao je Bašić Feni, dodajući da predstavlja preživjele žrtve torture.

Istakao je da sve žrtve znaju da je Mladić kriv i odgovoran za nedjela koja su počinjena u BiH te da veći zločinac nije mogao upravljati vojskom.

– Ja sam prošao logor u Hadžićima, Ilidži i Kulu. Žrtva sam posebne kategorije. Proživio sam ono što je najteže i najgore za dostojanstvo čovjeka. Mladića koliko god osude, žrtvama nije dovoljno, ali nam treba da makar pravda bude zadovoljena – naveo je Bašić.

Iako smatra da je nedovoljno i sto godina da bude osuđen, naglašava da će pravednom presudom žrtve i njihove porodice imati barem psihički mir.

Od suda u Hagu je očekivao da će zbližiti i pomiriti narode u BiH i regiji, ali da to nije postignuto, te da se i dalje ratni zločinci slave kao heroji.

– Čak imamo i situacije da budu imenovani na visoke funkcije. To nikako nije dobro za pravdu i pomirenje – rekao je Bašić.

U tome vidi problem kod svih naroda.

Međutim, tvrdi da je sud ipak uradio mnogo, jer da nije bilo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, mišljenja je da mnogi slučajevi nikada ne bi bili dokazani.

– Bez obzira na presudu Mladiću i presude najavljene za narednu sedmicu, mislim da je Sud u Hagu odigrao bitnu ulogu u međunarodnom krivičnom pravu i velikim dijelom ispunio svoje obaveze – kazao je Bašić.

U organizaciji Saveza logoraša u BiH danas je iz Sarajeva za Hag krenuo autobus sa preživjelim logorašima te novinarima koji će pratiti izricanje presude u srijedu.

Ratku Mladiću, koga Haški tribunal tereti za genocid i najteže ratne zločine, presuda će biti izrečena 22. novembra. Prema optužnici, Mladić se tereti za genocid u Srebrenici i još šest općina u BiH, progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a.

Suđenje je počelo 2012. godine. Za dokazivanje navoda optužnice, Tužilaštvo u Hagu je saslušalo oko 170 svjedoka i vještaka, a odbrana oko 200. Mladić se nalazi u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu. (Izvor: FENA)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar