Bašić: Vjerujemo da će mjera koju smo donijeli doprinijeti većem broju porodilja u ZDK-u

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prošle sedmice rebalans budžeta za 2022. godinu, koji sada iznosi rekordnih 463.948.200 KM te je znatno veći od krajem prošle godine usvojenog, također rekordnog budžeta, koji je u formi prijedloga usvojen na iznos od 438.320.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ZDK, koju protekle skoro četiri godine predvodi premijer Mirnes Bašić, odlučila je višak novca u budžetu rasporediti za uvećanje poticaja za privredu, poljoprivredu, kupovinu školskih udžbenika, plaća prosvjetnim radnicima za 10 posto te naknada za topli obrok svim budžetskim korisnicima sa osam na 10,5 KM, ali je najveći iznos ipak opredijeljen za isplatu naknada svim zaposlenim i nezaposlenim porodiljama u tom kantonu, piše FENA.

Porodilje će naknadu u iznosu od 1.000 KM dobivati najduže godinu dana od dana rođenja djeteta ili do povratka na posao majki koje su zaposlene, a isplate bi trebale početi već od narednog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom cilju, Vlada ZDK je na sjednici od 4. augusta utvrdila te u skupštinsku proceduru uputila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom ZDK, a koji je, napominje premijer Bašić, bio uslov za početak ovih isplata.

-Navedenim zakonom osigurat će se dostupnost i ujednačenost prava porodilja u radnom odnosu i onih koje nisu u radnom odnosu, odnosno omogućit će se svim porodiljama ostvarivanje predmetnih prava na području ZDK-a. Zakonom je predviđeno i da se naknada zaposlenim i nezaposlenim majkama koje rode blizance, treće i svako slijedeće dijete, uvećava 20 posto za svako rođeno dijete i po tom smo rješenju jedinstveni u Federaciji Bosne i Hercegovine – ističe za Fenu kantonalni premijer.

Pravo na porodiljnu naknadu, napominje, mogu ostvariti i porodilje s drugih područja BiH po osnovu sjedišta poslodavca, ako ovo pravo nije regulisano po mjestu prebivališta.

-Time smo omogućili da porodiljnu naknadu dobiju i naše povratnice u rubna područja Republike Srpske, ako su zaposlene u firmama čije je sjedište u ZDK-u. Smatram da je veoma važno da smo zakonom omogućili da svaka nezaposlena porodilja ima i zdravstveno osiguranje za vrijeme ostvarivanja prava na porodiljnu naknadu, ako zdravstveno osiguranje nije ostvarila po nekom drugom osnovu. Procjene koje su rađene na osnovu broja rođene djece u 2021. godini, u kojoj je bilo 3.126 novorođenih, govore da bi broj korisnica porodiljne naknade trebao biti oko 3.200. Vjerujemo da će ova mjera doprinijeti i većem broju porodilja u našem kantonu – podvlači Bašić.

Očekuje da će Skupština ZDK tokom augusta usvojiti navedeni zakon te da će od 1. septembra početi njegovu primjenu. Naglašava kako su porodljne naknade namjeravali povećati još početkom godine, jer su očekivali da će dobiti potrebna sredstva po izmijenjenom Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, ali se to nije desilo zbog činjenice da je prolongirana njegova primjena za januar iduće godine. Sredstva su, kaže, morali tražiti kroz drugi model finansiranja.

-Sredstva smo osigurali kroz rebalans Budžeta i to dodatnih 11 miliona KM, a što je više od trećine rebalansa. Tako ćemo do kraja 2022. godine za porodiljne naknade izdvojiti 20 miliona KM. Smatram da je ovo dobra populaciona mjera Vlade ZDK, koja će porodicama omogućiti da lakše odgajaju svoju djecu – kaže Bašić.

Vlada ZDK, naveo je, po dva osnova dodjeljuje i stipendije studentima s područja tog kantona. Stipendije dodjeljuju Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

-Ministarstvo za boračka pitanja stipendije dodjeljuje od 2004. godine i do sada je za ovu namjenu izdvojilo 25.118.400,00 KM, a dodijeljeno je ukupno 25.486 pojedinačnih stipendija studenatima iz boračke populacije. Kontinuirano smo radili na povećanju broja stipendija, koji je 2004. godine iznosio 578. U mandatu prethodne i aktuelne vlade stipendije je dobijalo i više od 2.200 studenata, koje se isplaćuju u iznosu od 800 KM za brucoše te 1.200 KM za studente viših godina studija. Stipendije isplaćujemo u osam rata – kazao je Bašić.

Samo u posljednjih osam godina, ističe, isplatili su 14.851 stipendiju, dok je za prvih 10 godina bilo odobreno 10.617 stipendija. Ministarstvo za boračka pitanja posljednjih nekoliko godina za stipendije prosječno godišnje izdvaja oko dva miliona KM.

Stipendije koje isplaćuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, dodao je premijer ZDK-a, nešto su niže te su se u protekle tri godine kretale od 485 do 660 KM.

-Ove smo godine uspjeli da osiguramo stipendije u iznosu od 750 KM za 1.263 studenta. Ove stipendije se isplaćuju jednokratno. Studentima koji studiraju deficitarna zanimanja isplaćuje se dvostruki iznos stipendije, a takvih je ove godine 57 studenata. To su zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada iz domena tehničkih nauka, inženjerstva, medicine… Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kuluru i sport za stipendije svake godine izdvoji jedan milion KM – kaže Bašić.

Studentski standard je jedna od ključnih politika ove vlade, istakao je, jer žele omogućiti porodicama da lakše školuju svoju djecu i budu konkurentnija na tržištu rada.

-Jednima dajemo stipendije, a onima koji žive u studentskim centrima sufinansiramo sa po 219 KM mjesečno smještaj i ishranu u po dva studentska centra u Sarajevu i Mostaru, zatim u Tuzli i Zenici. Za ovu namjenu se svake godine izdvaja između 1,5 i 1,7 miliona KM. Kada zbrojimo stipendije i troškove smještaja, dolazimo do iznosa oko pet miliona KM, koliko godišnje izdvajamo za studentski standard. U isto vrijeme, radimo i na poboljšanju školske infrastrukture za što smo protekle četiri godine usmjerili 20 miliona KM – naveo je.

Obnovili su, potcrtao je, čak 60 škola, zatim zgradu i amfiteatar Metalurško-tehnološkog fakulteta, a uporedo s rekonstrukcijom školskih objekata, “izbacuju se kotlovnice na ugalj“ te se prelazi na eco-friendly goriva.

-Uporedo gradimo i više novih škola te fiskulturnih dvorana, sami ili u saradnji sa lokalnim zajednicama – ističe Bašić.

Kontinurano se, dodaje, provode mjere jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te obrta.

-Podstičemo izgradnju novih proizvodnih objekata, regresiramo kamate na investicijske kredite, a u novije vrijeme pomažemo žensko poduzetništvo, IT sektor i izgradnju poslovnih zona kao mjesta u kojima se otvaraju nova radna mjesta i stvara nova vrijednost. Rebalansom smo za uređenje poslovnih zona opredijelili dodatnih milion KM. ZDK je industrijski kanton, sa velikim brojem giganata koji su uspješno prošli privatizaciju. Imamo i niz novih privatnih malih i srednjih preduzeća koji su tržišni lideri, pogotovo u sektoru prehrambene i peradarske industrije. Statistika je neumoljiva. Tako je na početku mandata prethodne vlade, govorim za period od 2015. godini, broj zaposlenih i nezaposlenih bio jednak te je iznosio oko 70.000. Na kraju šestog mjeseca ove godine, imali smo 86.604 zaposlena naspram 50.589 nezaposlenih – podvukao je Bašić.

Rezultati su to, smatra, dobrim dijelom zbog mjera Vlade ZDK, ali i mjera koje na području ZDK-a provodi Vlada FBiH.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE