Basarić: “Uzeo sam deterđent za suđe da čistim pod, Irma se okliznula i pala pored mene”

0

– Uzeo sam deterđent za suđe da čistim pod. Irma se okliznula i pala je pored mene – kazao je Basarić

Senad Basarić (59) lišen je slobode u srijedu u 7.30 sati kada se vratio pred zgradu na Dobrinji gdje je živio sa Irmom Forić.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Istražitelji su u njegovom vozilu Renault Megane kojim se dovezao u ulicu Ramiza Salčina, pronašli tragove krvi.

Podsjetimo, tijelo Irme Forić, pripadnice Granične policije BiH, je nađeno u srijedu iza 16 sati kada je Irmin otac prijavio policiji njen nestanak, jer mu se nije javljala na telefon. U stan na trećem spratu, sa policijom su ušli otac i Irmin zet.

Sarajevski advokat Omar Mehmedbašić, kazao je da je osumnjičeni negirao ubistvo tvrdeći da je riječ o nesretnom slučaju.

– Tokom kriminalističke obrade bilo je evidentno da je Basarić bio potresen, kazao je Mehmedbašić ne želeći dalje da komentariše slučaj.

Prosuo kečap

U nedjelju 15. septembra, kaže Senad, išao je s Irmom na Igman i na Bjelašnicu gdje su se lijepo proveli. Sutradan u utorak 16. septebra , poslije jutarnje kafe, Irma odlazi u kuhinju da priprema jelo. On je došao za njom u kuhinju gdje su se zezali, te je tom prilikom navodno prosuo kečap.

– Uzeo sam deterđent za suđe da čistim pod. Irma se okliznula i pala je pored mene. Ja je hvatam za noge da bi ublažio njen pad, ali ona pada i glavom udara u kuhinjsku dasku koja joj je već bila u ruci. Vidio sam da ne daje znake života i počeo sam da je grlim i ljubim- objašnjavao je Senad u policiji.

Hitnu pomoć nije zvao jer je, kako kaže, bio u šoku. Kazao je da ju je potom pokrio peškirom i uzeo tablete da presudi sebi, ali su ga one samo ošamutile. Sa Irminog telefona odgovarao je na poruke njenoj kćerki da je u Mostaru, stvarajući privid da je Irma živa.

Prema njegovoj verziji događaja još tri puta se pokušao ubiti. Prvo je otišao na osmi sprat zgrade da se baci sa krova, ali ga je omela komšinica koja ga je pitala šta tu radi. Zatim se odvezao u Bradinu gdje na seskom putu popio 29 tableta, te uzeo žilet da si prereže vene, ali u je žilet bio tup. Zatim je otišao na drugu lokaciju gdje je pokušao da se uguši izduvnim gasovima, ali mu ni to nije uspjelo.