Baš smo ufurana i "važna" lokalna zajednica.(3)

Za kakanj-x piše Maksuma Topalović, predsjednica NVO”Alternative” Kakanj, jednog od vodećih nevladinih udruženja u BiH. Kroz naredne tri kolumne Maksuma će podijeliti svoj kritički stav o nedavno završenoj manifestaciji “Kakanjski dani”, te ponuditi prijedloge za jačanje i kreiranje kvalitetnijih programskih sadržaja za buduće manifestacije.

Ima li išta da mi se sviđa, pitali su me neki i ja bih kao sad trebala biti zabrinuta zbog toga što su u mojim osvrtima na kakanjske dane kulture prepoznali samo kritički dio, primjedbe i sugestije.
Umjesto da nabrojim šta mi se sviđa, odgovorit ću ovako:
1. Procjenjujem li ovogodišnje dane kulture sa prijašnjim kao dobar pomak mogu izdvojiti uklanjanje onog dijela sadržaja koji se odnosi na štandove uz ulicu sa prodajom pečenja i preglasnom narodnom muzikom, uklanjanje bašti sa “pjevaljkama” i sl.
Efekti: građani mirnije spavaju, haustori nisu javni toaleti itd.
Uvažavam mišljenje i potrebe drugih koji su očekivali štandove sa jeftinijom robom kako bi jedni obukli djecu pred školu a drugi, zaradili malo od prodaje. Možda se u budućnosti može razmisliti o ovome ali samo u dijelu koji se odnosi na trgovinu, molim bez pečenja, pjevaljki i sličnih sadržaja
2. zatvaranje saobraćaja u jednom dijelu grada, izmještanje ljetnih bašti uz ulicu, Osmanovo muziciranje u cafee Castello …. Ovi su mi sadržaji, posebno ljetne bašte uz šetalište nešto što doista nalikuje urbanoj sredini a sve je opet na takvim pozicijama koje su pristojno udaljene od stambenih jedinica. Radi se o jeftinim rješenjima – eventualni troškovi: preusmjeravanje saobraćaja i jako dobra infromiranost javnosti o tome
Efekti: grad ima šetalište, ugodne kafiće koji nisu negdje zavučeni već onako, kako to u ljetnim danima i priliči, izvučeni uz ulice i šetališta. Moguće je da će se u takvim baštama naći mjesta i za one starije koji nemaju veliki izbor za islaske. Preporučujem ovo za dane vikenda tokom cijelog ljeta.
3. Ubrzani radovi na rekosntrukciji Doma kulture sa vidljivim poboljšanjima za koje je najviše zaslužan, kažu mi, općinski načelnik

O sadržajima sam već pisala. Istina, namjera mi je bila, pišući o sadržajima kakanjskog kulturnog ljeta s pozivom drugima da kažu svoje mišljenje, da nekako utičemo na “odgovorne” da iste poboljšaju. Sve vrijeme sam mislila kako će da shvate i razumiju da se jako malo doprinosi razvoju kulture tako što ćeš odriješiti budžetsku kesu za goste, malo udijeliti lokalcima i “Udri Mujo po tamburi”.
Jednom će valjda kakanjski dani kulture biti u čast našeg, kakanjskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Jednom će valjda to biti obilježavanje i promocija rezultata rada naših instutucija za kulturu; naših kulturno-umjetničkih društava; muzičkih škola i orkestara; iz garaža i podruma izvučenih i podržanih bendova; udruženja građana i drugih, ali uglavnom naših, kakanjskih institucija, organizacija i pojedinaca. Svi oni bit će tokom cijele godine podržani u onome što stvaraju. A u neko kakanjsko ljeto zahvaliti se gradu dobrim koncertima, predstavama, izložbama i drugim sadržajima. Pa ako svi i ne ispune naša očekivanja, neka… vrijedilo je jer smo ulagali u kakanjske talente, a imamo ih.

Jednom će valjda u budućnosti kakanjski dani kulture biti satkani djelima naših stavralaca sa tek ponekom poslasticom kvalitetnih sadržaja BiH umjetnika.
Ovako, nakon svih sadržaja kakanjskog kulturnog ljeta mogu još samo konstatirati kako je na sceni dramatično-komičan jaz između ponude i potreba, Stvarnost nas na svoj surov način upozorava da trebamo kontinuirano raditi na razvoju kulture. Opet ću izdvojiti jedno mišljenje: “Nije ti bolan kultura, dovesti bendove i odraditi jednu ili pet večeri, kultura je nešto više … “. Namjerno ne prenosim sve što je u ovom izdvojenom mišljenju definisano kulturom, da ne daj Bože neko pogrešno ne shvati kako nas eto neko hoće o kulturi (na) učiti.
Ovako, hajde k’o da je važno ako smo se malo pogurkali (bilo je i toga na nekim sadržajima), jedni na druge malo poprijeko gledali (jer su se drznuli reći šta misle) i nastavili po svome… Kultura je i to kada vam na kritike odgovore naglašavanjem iste greške u bahatijem stilu od političke scene a sve k’o u inat. I kome je još važno što je tzv. glavna scena postavljena između tri stambena bloka. Pa šta ako oni koji imaju bebu, ili im se ne dopada ova vrsta sadržaja ili su ne daj bože Bolesni negoduju, neka se strpe… oni su samo manjina koju publika i pojačala mogu kao od šale nadglasati i nadjačati.

E sad još samo trebam “tupiti” o kulturi dijaloga, inisitirati na kontinuitetu edukacije i stjecanja komunikacijskih vještina, vještina nenasilnog rješavanja sukoba, tolerancije i uvažavanja mišljenja i potreba drugih. Ili tupiti sa time kako nam trebaju muzičke škole, dramske sekcije, likovne radionice, kad sve to imamo u susjednim općinama. Što bi se mi zamarali oko toga.

I na kraju, ako je kojim slučajem neko od vas pomislio da pretjerujem, razumjet ću. Ali, pisala sam o tome kako ja vidim neko buduće kakanjsko ljeto i kakanjske dane kulture. Zanima me, šta vi mislite o tome.

Možda vam se svidi

Comments are closed.