-9.5 C
Kakanj
Nedjelja, 17 Januara, 2021

Bajtarević: Nove generacije moraju znati da je 309. brdska brigada glavni razlog zašto na kakanjskom prostoru nisu provedene ideje podjele BiH

Povodom 27. godišnjice formiranja kakanjske 309.brdske brigade Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Prisutnima u Gradskom spomen-parku obratili su se prvi komandant 309. brdske brigade, komandant jednog od bataljona 309. bbr i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

  • U kolektivnoj svijesti Kakanjaca mora biti uvijek prisutna činjenica da je 309. brdska brigada branila granice Kaknja i kakanjski narod, starce, žene i djecu od prodora neprijatelja iz pravca Vozuće prema Ponijerima, te iz pravca Busovače prema Kaćunima i dalje prema Kaknju – kazao je Bajtarević ranije i dodao:

  • Nove generacije moraju znati da je 309. brdska brigada glavni razlog zašto na svu sreću na kakanjskom prostoru nisu u djelo provedene politike uspostave suludih velikodržavnih ideja podjele BiH kroz formiranje paradržavnih tvorevina.

Jedna od prvih i najpožrtvovanijih brigada Trećeg korpusa Armije R BiH, kakanjska 309. brdska brigada, formirana je 5. januara 1993. godine.

Brigada  je po  formaciji  imala oko  2.400  boraca  i  starješina  razmještenih u  tri  brdska  bataljona, mMB četu, larb PVO, idč, čVP, inž. četu i logističku  četu.

Brigada je učestvovala u borbenim dejstvima na najtežim ratištima.

Početkom  oktobra 1994. godine formirana je 329. brdska brigada u čiji sastav su sa svojim ljudstvom, naoružanjem i vojnom opremom ušle dotadašnje kakanjske brigade, 309.brdska brigada i 311.lahka brigada 3. korpusa A RBiH. Prethodno je iz sastava ovih brigada izdvojen dio ljudstva, naoružanja i vojne opreme od kojih je formiran 3. manevarski bataljon Kakanj.

Ujedinjenjem brigada omogućeno je kvalitetnije logističko snabdijevanje jedne brigade, a povećana je i borbena efikasnost.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO