Bajramski duh i raspoloženje ozarilo Kakanj

U džamijama na području Medžlisa Islamske zajednica Kakaknj, jutros je sa početkom u 6:27h klanjan kurban Bajram namaz. Centralno obilježavanje, I klanjanje Bajram namaza pred oko 2000 vjernika je upriličeno u Sportskoj dvorani u Kaknju.

U duhu Islama I blagdanskom raspoloženju je glavni Imam MIZ-a Kakanj mr.Sulejman ef. Čeliković održao hutbu, dok je u Čaršijskoj džamiji hutbu održao prof. Elvedin ef. Ibrahimspahić.

Bajram (1)

“Kurbanom učvršćujemo svoje porodične veze. Dijelimo kurban na trećine, sebi, porodici i siromasima.Nemojte gledati da imate i do stotinu kurbana. Odredite za podjeliti 15-16 kurbana.Neka komšija osjeti komšiluk. Komšiji koji nije musliman, odnesi kurban.Neka osjeti darežljivost naših srca. Osmjeh na našim licima.Ako ne možemo zaklati kurban, možemo dati sadaku. Ako ne može ni to, može se reći lijepa riječ.Ako je i to teško, bar se može osmjehnuti.I osmjeh na licu, za Bajram je sadaka. I lijepa riječ je sadaka. Ako nam je ikada trebalo lijepih riječi onda je to danas. Braćo draga, ako nam je ikada trebao osmjeh, danas nam treba. U situaciji, u kakvoj živimo ne samo mi, ovdje, već pogledajte šta se dešava u svijetu.Sve je u nervozi, a u perspektivi samo Bog zna kako će biti.Dozvolite da sigurnost, vjeru i dobro pokrećete od sebe i oko sebe.Svako je odgovoran za svoje stanje.Gospodar će pitati, šta bi sa tvojom porodicom? Šta bi sa tvojim komšilukom? Kad znaš odgovore za svoju porodicu, svoj komšiluk, svoj džemat, svoj grad, onda možeš ići dalje. Pitati šta se dešava tamo. Kod nas je problem što se uvijek bavima drugima. Jako je važno da sebe mjenjamo. Sebe možemo, druge sigurno ne možemo. “ – kazao je na hutbi mr.Sulejman ef.Čeliković.

Bajram (4)

Po završetku svečanosti Bajram namaza, mr.Čeliković je svim prisutnim rekao, kako je smisao Bajrama posjećivanje porodice, komšija I prijatelja, uspostavljanje jakih međuljudskih veza I poštivanja.
“Posjetite vaše komšije I prijatelje, ne gledajte da li oni vas obilaze, obiđite vi njih, uspostavite bratske odnose”- naglasio je mr.Čeliković.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.