Bajram-namaz u Begovoj džamiji u Sarajevu: Čuvajmo slobodu, sigurnost i dostojanstvo našeg naroda

U prisustvu velikog broja vjernika, jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram.

Tradicionalno, najviše vjernika u Sarajevu okupilo se u i ispred Gazi Husrev-begove, ali i drugih džamija u gradu. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Bajram-namaz u ovoj džamiji predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je u bajramskoj hutbi pozvao muslimane, pravoslavce, katolike i Jevreje da složno rade na podizanju porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

“Dužnost je muslimana i muslimanke da osnuje porodicu i da vodi čestit porodični život, pun ljubavi i poštovanja. Dužnost je i djecu podizati, odgajati ih u duhu vjere i dati im obrazovanje. Još davno je Alija, r. a., označio ispravan odnos roditelja i društva prema mladim naraštajima, kada je rekao: ‘Odgajajte svoju djecu za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem vi živite'”, poručio je Kavazović.

Pojasnio je da “najviše možemo učiniti ako inspiraciju crpimo iz vjere, znanja i morala”.

“Sticanje znanja i iskustva, učenje i poučavanje drugih obaveza kojima su se ponizno predavali naši najuzoritiji prethodnici. Odmah potom, kodeks naših životnih obaveza zaokružuje se brigom i potporom bližnjima, onima u nevolji i komšijama, kao i ljudima općenito. Slijepa sila i nasilje duboko su u opreci s našom vjerom. Kur’ansko načelo koje su muslimani poštovali stoljećima, prema kojem su bili cijenjeni i uvažavani od drugih i koje će uvijek imati istu vrijednost za našu zajednicu”, kazao je Kavazović.

Obraćajući se prisutnima, Kavazović je poručio da je ljudima općenito, a muslimanima posebno potreban unutrašnji dijalog, razgovor ravnopravnih i razumnih, a ne monolog i isključivost.

“Potrebno nam je mnogo više strpljivosti i uvažavaja, kako bismo čuli i razumjeli jedni druge. Ko je u istini, a ko u zabludi samo Allah zna. Neka niko od muslimana ne uzima u svoje ruke sud o onome što je u Allahovom znanju! Na greške u našem društvu moramo reagirati odlučno. Odvraćati od zla, nevaljalih postupaka, obaveza je institucija i pojedinaca. Čuvajmo svoje, odgovorno, časno i dostojanstveno, onako kako su to činili i naši preci”, kazao je Kavazović u bajramskoj hutbi.

Prema njegovim riječima, ne postoji lahak put u borbi za univerzalne vrijednosti i opstanak.

“Čuvajmo slobodu, sigurnost i dostojanstvo našeg naroda i naše islamske zajednice. Moramo osluškivati šta naši prijatelji govore, ali odluke moramo donositi sami, vođeni vlastitim iskustvom i ispravnim razumijevanjem našeg puta i naših interesa. Dani Kurban-bajrama su dani žrtve. U njegovim danima prisjećamo se svih žrtava koje smo podnosili i koje je podnio naš narod u prošlosti”, pojasnio je Kavazović.

Kako je kazao, velike uspjehe u životu na ovom svijetu moguće je ostvariti trudom, a njegovu puninu moralnim stavom i žrtvom na Allahovom putu.

Nikakvo postignuće neće samo od sebe doći, nastavio je Kavazović i dodao da su “trud i žrtva u temeljima svakog slobodnog pojedinca i naroda”.

“Zato, neka su uvijek ispred nas žrtve naše braće i sestara, naših šehida. Njihovi životi su naša najveća zadužbina, koju moramo čuvati i na nju se ugledati. Pozivam vas na međusobnu solidarnost i ispunjenje preuzetih obaveza. Svako od nas mora pokazati odgovornost za emanet koji mu je povjeren. Čovjek je u prvom redu biće odgovornosti”, poručio je Kavazović.

Pojasnio je da je jedna od primarnih obaveza i odgovornosti bh. građana izlazak na izbore i glasanje za one koji će čuvati BiH i voditi računa o dostojanstvu ljudi.

“Siguran sam da će muslimani znati prepoznati one koji se zalažu za slobodu, dostojanstvo, prosperitet, snagu i jedinstvo našeg naroda od onih koji su nametljivci. Neka niko od nas ne propusti ovu priliku da izađe na izbore i bira po svojoj savjesti. Samo tako možemo polagati pravo na punu odgovornost izabranih da brinu o vrijednostima našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine i da rade za dobrobit svih ljudi koji u njoj žive”, kazao je Kavazović.

Poručio je da “neka naša briga budu i naše komšije s kojima živimo, da njihova sreća bude i naša, te da njihova bol i tuga budu poziv da im priteknemo u pomoć.

“Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati, ako to ne učinimo sami. Vidjeli smo to mnogo puta. Zato, pozivam muslimane, pravoslavce, katolike i Jevreje da složno radimo na podizanju naših porodica, odgajanju naše djece i čuvanju našeg zajedništva. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo”, poručio je Kavazović.

Dodao je da se zalažemo za istinu, izbjegavamo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita te da praštamo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

Na kraju hutbe reis Kavazović je svim vjernicima islamske vjeroispovijestiu u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori čestitao Kurban-bajram riječima: Bajram Šerif Mubarek Olsun.

anadolija

Možda vam se svidi

Comments are closed.