Bahati vozači divljaju kakanjskom ulicom: Ugasiti život da bi počelo rješavanje problema?

0
Facebook

Početkom 2016. godine u općinskim kakanjskim službama urađen je precizan plan utroška sredstava od koncesija, čiji je očekivani prihod bio milion konvertibilnih maraka.

Navedena prikupljena sredstava u općinskom budžetu po ovom osnovu su planirana za realizaciju kroz „Program utroška sredstava od koncesija“ na prioritetne projekte, među kojima je bio projekat detaljne rekonstrukcije glavne gradske saobraćajnice od centra do mosta u Zgošći.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Za ovaj projekat planirana su sredstva u iznosu od 540.611 KM.

‘Ruku na srce’ jedan ovakav projekat se dugo očekivao posebno jer se radilo o saobraćajnici jako loših tehničkih karakteristika u pogledu nedovoljne širine, mnogo deformacija i neriješenom odvodnjom.

U skladu sa planom rekonstrukcija je počela 21. maja 2018. godine, a završena  u septembru iste godine.

Foto: Ilustracija, Arhiv / Kakanj-X.com

Apsurd: Nova rješenja donijela nove probleme

Za očekivati je da novo i modernije rješenje sa sobom donese određena olakšanja. Ipak, svjedočimo kako je u Kaknju moderno rješenje jednako zaostajanju.

Odlukom o promjeni iz jednosmjernog u dvosmjerno saobraćanje glavnom ulicom na površinu su isplivali svi bahati, neuki i nesavjesni  vozači.

Svakim danom sve je više situacija u saobraćaju, od kružnog toka (kod benzinske Energopetrol) do tržnog centra Real, u kojima vidimo bizarne aktivnosti učesnika u saobraćaju. Iako je isključenjem iz kružnog toka, koji se nalazi u centru, jasno postavljen znak izričite naredbe o zabrani parkiranja u lijevoj traci većina vozača isti ignoriše (Zaustavljanje je prekid vožnje do tri minute a parkiranje duže od tri minute).

Bahati zaustavljaju vozilo u lijevoj traci neposredno ispred ćevabdžinice „upale sve četiri“ dok pojedu ćevape, neuki će u istu traku parkirati „samo da bi nešto brzo obavili“ što obično traje do u beskonačnost. Ako na to dodate savjesne,  koji poštuju saobraćajne propise, oni će zaustaviti se u desnoj traci i vozače koji žele samo proći kroz taj dio ulice  to je sasvim dovoljno za stvaranje saobraćajnog kolapsa.

Od konstantnog prestrojavanja iz trake u traku (zbog prethodnih primjera), pažnje na pješake koji prelaze na pješačkom prelazu ili nesavjesne koji  ne biraju na koji način i u kojem trenutku prelaze saobraćajnicu velike su šanse da dođe do kontakta s automobilom ili u najgorem slučaju s pješakom, što u određenim slučajevima može imati tragičan ishod.

Iz gore navedenih, „neriješen“ status imaju privredna vozila za dovoz robe u poslovnice koje se nalaze uz glavnu saobraćajnicu. Propise moraju poštovati, ali da imaju drugi način, nemaju. Ovim se trebaju pozabaviti nadležne službe.

Opisan je srž problema, ako bi se opisivala jedna subota u Kaknju mogli bi pisati u nedogled.

Nesvjesni opasnosti

S pravom se pitamo zašto nadležne službe ‘gledaju kroz prste’ nesavjesnim i bahatim vozačima koji mogu okončati život nečije majke, oca, brata, sestre, djevojčice…

Da li je potrebno da se život ugasi kako bi se uveo red?

Ukoliko ste imali slične situacije u komentarima nam napišite šta se dogodilo, kako ste reagirali i na koji način je završilo.