― Marketing ―

Avdo na Vlašiću drži 200 ovaca: Sina sam odškolovao pomoću stočarstva, sad je magistar

- Marketing -

Stočar Avdo Hodžić na Vlašiću ima 200 ovaca i tri krave.

Od svog posla odškolovao je djecu, sina i dvije kćerke.

Kako kaže, stočarstvom se bavi čitav život.

- Marketing -
  • Sin radi, dvije kćerke su udate. Ja i supruga živimo od poljoprivrede. Ovim poslom se bavim od četvrtog razreda osnovne škole. Nisam se dalje školovao, tako da nisam radio nijedan drugi posao. Da se može puno zaraditi ne može, ali nisi gladan, imaš za svoje potrebe – kaže Avdo.

Ističe da je nekada bilo mnogo više ovaca na Vlašiću.

  • bilo po 30.000 ovaca na Vlašiću, sve se to plaćalo u vidu pašarine Općini i nije se prikazivao stvarni broj u stadu. Isto je i danas – smatra Avdo.

Cijena ovčijeg sira je dovoljna da pokrije troškove i priskrbi nešto zarade, kaže Avdo.

  • Vjerujem da će cijena ovčijeg sira ostati na istom, a to je 12 KM po kilogramu. Ne vjerujem da će ići dalje, ali i kad bi ovako ostalo, mi bi bili zadovoljni. Cijena janjeta je prošle godine bila sedam KM, ali je realno da ona bude veća. Naš je trud, gojenje, a onda drugi zaradi na njemu više nego ti koji si ga šest mjeseci hranio – ukazuje Avdo.

Sina je odškolovao od zarade dobijene bavljenjem stočarstvom.

  • Sinu nisam dao da ide mojim stopama. Sad je magistar ekonomije, studirao je u Sarajevu. Tamo je dobio posao u federalnoj instituciji. Dođe on dva-tri dana da pomogne u sedmici. Pomagali smo ga od ovaca.


Autor videa: Srećko Stipović

- Marketing -

Najveći stočar sa Vlasinja sa najviše štala, ovo nema nigdje

Ćamil Mutapčić je vjerovatno najveći stočar sa Vlasinja koji ne planira odustajati od stočarstva iako je u godinama u kojima bi trebao odmarati...