Austrijski kancelar / Kurz: ‘Zapadni Balkan mora postati dio EU’

Popularno

Povezano


Danas je sedmi put uručena nagrada “Slobode medija“, koju uručuje “Vajmer media grupacija“ (WMG).

- Marketing -

Izadavač Kristijane Get-Vajmer obrazložila je odluku o uručenju nagrade kancelaru Kurcu riječima da je on “pomiritelj različitih interesa i svjetsko političkih pogleda“.

“Kancelar Kurc uvijek gradi mostove širom kontinenta”, rekla je Get-Vajmerova na skupu “Ludvig Erhard”.

Naglasila je da je Kurc manjim državama u EU, prije svega istočne i jugoistočne Evrope, u procesu oblikovanja dao snažan glas, a takođe je u kriznim situacijama, kao što su bili teroristički napad i pandemija, uspio da otvoreno komunucira.

“Kao jedan od najmlađih političara rukovodioca u Evropi on je jasno stao protiv onih koji mrze demokratiju”, naglasila je Get-Vajmerova i istakla da je on ambasador Evrope i slobode.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je, putem video linka, održao govor povodom dodele nagrade rekao je da, iako nije uvek istog mišljenja kao austrijski kancelar, smatra da je Kurc osoba koja uvijek želi da posluša i koji snažno, uvjerljivo zastupa svoju zemlju.

Kurc je neko, rekao je, koji je spreman i da se zalaže za korisne promene, a Grčka i Austrija se nalaze na prvoj liniji fronta po pitanju sklapanja partnerstava za čistiju, zeleniju, održiviju i digitalnu budućnost za građane Evrope.

Kurc je, zahvaljujući se za dobijeno priznanje, rekao da kao rukovodeći političar u doba pandemije nije navikao na pohvale, već na kritiku.

“Meni je važno da možemo živeti u ujedinjenoj Evropi, da ne zaostajemo za drugim dijelovima svijeta, zbog čega ne smijemo dozvoliti previše razdora. Evropa ne bi trebalo da gubi previše vremena stalnim unutrašnjim sporovima, već da pokuša da opstane u globalnom takmičenju“, naglasio je Kurc.

Dodao je da Austrija pokušava, svojim ograničenim mogućnostima, kao mala zemlja, da da doprinos ujedinjenoj Evropi, te mu je bitno da ne postoje članice prve i druge klase.

Istakao je i da Zapadni Balkan mora biti dio EU, piše “Tanjug”.

- Marketing -

Najnovije