Australija: Epicentar drugog vala koronavirusa donio nove mjere, popuštanje tek od oktobra

0

Strogi karantin u Melbourneu u Australiji produžen je za još dvije sedmice jer broj novozaraženih nije dovoljno smanjen.
 
Premijer države Victoria Daniel Andrews je rekao da će restrikcije ostati na snazi do 28. septembra s tek malim ublažavanjem, a postepeno ublažavanje mjera će se implementirati od oktobra.
 
Victoria je bila epicentar drugog vala koronavirusa te je zabilježila 90 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva u Australiji koji iznosi 753.
 
U Australiji živi 25 miliona ljudi, a od početka pandemije je zaraženo 26.000 ljudi.
 
Šire područje Melbourna je u drugom karantinu od 9. jula nakon što je došlo do povećanja broja zaraženih. Putovanja su ograničena na radijus od pet kilometara, a uveden je i noćni policijski sat te su zatvorene prodavnice i poslovni objekti.
 
Aktuelni četvrti nivo karantina je trebao biti okončan 13. septembra, ali se to ipak neće dogoditi. Policijski sat će trajati od 21:00 do 5:00 sati. Ako dnevni broj novozaraženih bude između 30 i 50 do 28. septembra, karantin će biti spušten na treći nivo. U ovoj fazi će biti dozvoljeno okupljanje do pet ljudi iz dva domaćinstva, a neki uzrasti đaka će se moći vratiti u škole.
 
Ako potom broj dnevnih slučajeva padne ispod pet do 26. oktobra, karantin će biti ukinut.
 
Izvan Victorije će se mjere ublažavati nešto brže.
Source.ba

[bar group="4078"]