Audi ulazi u Formulu 1

Prošlog maja Volkswagen je potvrdio kako će Audi i Porsche ući u najprestižnije natjecanje u motorsportu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Iako je debi najavljen za 2026. godinu, Audi je već sada iznenadio i javnosti otkrio koncept budućeg bolida. Audi Sport je tom prilikom objavio kako je u procesu razvoja novi hibridni pogon. Prvi put možemo vidjeti kako su posložili vlastite boje, odnosno kako će biti ukrašeni Audijevi bolidi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kombinacija Audi Sport ikonografije uključuje crvenu, crnu, srebrnu i bijelu boju, dok su neizostavni prsteni postavljeni na bokove vozila i stražnje krilo. Pritom valja imati na umu da ovo ipak nije konačan dizajn bolida.

Ono što još ne znamo je tko sve ulazi u novi F1 tim, ali sada znamo da će to u Ingolstadtu otkriti do kraja godine.

Prije spomenuti hibridni pogon razvija Audi Sport u Neuburgu, nedaleko od Ingolstadta. Na čelo novog tima stigao je Adam Baker (ex FIA), a usko će surađivati s Audijevim centrom za tehnološki razvoj. Audi otkriva kako će 1.6 turbo motor davati oko 400 kW (544 KS), a društvo će mu praviti podjednako snažan elektromotor.

 

Novi pogon će se uvelike oslanjati na elektrifikaciju, a moći će koristiti i tzv. održiva goriva. Podsjetimo, ova objava dolazi deset dana nakon što je Svjetsko vijeće za moto sport FIA-e odobrilo nove propise o motorima za bolide Formule 1 za 2026. Motori, koji su hibridni od 2014., od tog će datuma imati povećanje u upotrebi električne energije i također će koristiti 100 posto održiva goriva. Naime, F1 će do 2030. godine postati ugljično neutralan sport.

 

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Firma iz BiH oblači Dinu Merlina

Bh. pjevač Dino Merlin često nosi košulje, a ukoliko...

Nobelovu nagradu za mir dobili Bjelorus i dvije organizacije za ljudska prava

U Oslu su u 11 sati objavljena imena dobitnika...