Arminka Helić: Britanija kasni sa sankcijama, Hrvatska, Slovenija i Mađarska otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu


Naime, Helić je pozdravljajući izjavu britanskog parlamenta o potrebi jedinstvenog odgovora Rusiji zbog Ukrajine naglasila i bh. politički problem te je željela odgovore o stavu Zapada prema BiH.
“Osvježavajuće je vidjeti zapadno jedinstvo kada je u pitanju odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja, Bosna i Hercegovina, gdje Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front. Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva“, kritikovala je Helić.
Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada su u pitanju sankcije. Također je otvoreno istakla kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska.
“Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši evropski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje sarađivati ​​sa našim saveznicima, i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji?“, istakla je Helić.
Na to je u ime ministarstva odbrane Velike Britanije odgovorila baronesa Annabel Goldie, kazavši da ta država situaciju na Balkanu shvata veoma ozbiljno.
“Redovno smo angažovani sa zemljama zapadnog Balkana, ne samo sa Bosnom i Hercegovinom, a sa ovim zemljama imamo redovne ministarske angažmane. Trudimo se osigurati da podržavamo otpornost, pružamo obuku i savjete i trudimo se učiniti sve da podstaknemo sklad i stabilnost. Uvjeravam svoju plemenitu prijateljicu da postoji veoma bliska komunikacija sa državama zapadnog Balkana i to smatramo važnim, jer je to područje od strateškog značaja“, zaključila je baronesa Goldie, prenosi Klix.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano