Povezano

Arman Šarkić pojasnio kada je najbolje testirati se od pojave prvih simptoma


U Sarajevu, kao i cijeloj Bosni i Hercegovini, pogoršana je epidemiološka situacija. U posljednja 24 sata zabilježeno je 595 novozaraženih koronavirusom. Nažalost, preminule su četiri osobe

- Marketing -

Portparol Domova zdravlja KS, Arman Šarkić u razgovoru za portal “Avaza”. da je ovaj period jako turbulentan.

– Nije samo cirkulacija s omikronom toliko frekventna, nego imamo i desetine građana oboljelih od respiratornih tegoba, najviše dječijih u ovo doba godine. Prema tome, sve zajedno dodatno komplikuje situaciju. Imamo veliki pritisak u svim Covid ambulantama, i punktovima za testiranje – naveo je Šarkić.

Uputio je apel građanima da se ne testiraju na prvu pojavu simptoma jer test može biti lažno negativan.

– Unutar dva do tri dana nemate razvijenu kliničku sliku i nećete imati relevantan rezultat PCR testa. Ako uradite test ranije dupla šteta je jer patite sebe, nećete imati valjan rezultat, a uz sve to ste opasni za okolinu. Hipotetički, unutar dva do tri dana na testu možete biti biti negativni, a da ste ubiti pozitivni i da nosite ovaj virus. To je najgora varijanta – dodao je on. 

Građanima je dao korisne savjete u borbi s koronavirusom. 

– Savjetuju se antipiretici za snižavanje temperature, puno tekućine i vitamina za jačanje organizma. Trenutno nemamo pilulu protiv omikrona. Pratite svoje stanje i budite u kontaktu s porodičnim ljekarom, ne žurite na testiranje prije četvrtog ili petog dana, jer na taj način najbolje čuvate zdravstveni sistem – dodao je Šarkić.

- Marketing -

Najnovije

Popularno