21.4 C
Kakanj
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

APH: Preispitati i promijeniti Odluku Vlade FBiH o provođenju mjera neposredne kontrole cijena pojedinih namirnica

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Utvrđeni maksimum visine marže od 8 posto na nabavnu cijenu u maloprodaji, odnosno 6 posto u veleprodaji, nije dovoljan čak ni za pokrivanje troškova transporta, a da se ne govori o drugim troškovima trgovačkih poduzeća.
S tim u vezi, vodeća trgovačka poduzeća iz tri županije/kantona s područja Hercegovine traže poništenje ove odluke.
Ne treba izgubiti iz vida da trgovci već godinu dana trpe ogromne gubitke i pri tome izmiruju sve propisane obveze prema državi bez bilo kakvih refundacija. Odluka o ograničenju marži dodatno bi pogoršala ionako nepovoljan položaj trgovačkih poduzeća, koja posluju s iznimno niskom maržom u usporedbi sa maržama u regiji i šire, a marže nisu mijenjane cijelo vrijeme trajanja pandemije.
Poduzeća na koja se ova odluka odnosi u kontinuitetu bilježe pad prihoda, a ujedno imaju konstantno povećanje troškova zbog angažmana zamjenskih radnika uslijed velikog broja oboljelih ili onih u izolaciji, a svima se uredno plaćaju doprinosi.
Treba imati na umu da ova privredna oblast zapošljava najviše radnika u našoj zemlji, a od pojave pandemije kontinuirano trpi najveće gubitke, što zbog smanjenja potrošnje, što zbog različitih epidemioloških mjera koje donose stožeri/štabova na svim nivoima.
Odluka Vlade FBiH su protivne osnovnim postulatima tržišnog poslovanja, te ukoliko ne dođe do njezine izmjene, uslijedit će, zbog neodrživog modela poslovanja, neželjeno zatvaranje prodajnih objekata i otpuštanje radnika.
Upozoravamo da kao posljedica ove odluke nisu isključene ni nestašice osnovnih proizvoda na policama trgovina. Također, ova odluka može ugroziti i domaću proizvodnju prehrambenih proizvoda za stanovništvo.
Kao očekivana pojava zbog ovakve odluke Vlade FBiH, moguće je masovno preseljenje poduzeća iz Federacije BiH u entitet Republika Srpska, gdje ovakve odluke nisu prihvatljive i one se ne razmatraju kao opcija.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO