Antikorona okupljanje u Zagrebu: Ograničili su nam slobodu disanja i kretanja

0

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, počela je manifestacija pod nazivom Festival slobode.
 
Građanska inicijativa ‘Prava i sloboda‘ stoji iza cijelog događaja. Iz inicijative, međutim, izbjegavaju korištenje termina ‘protest’, naglašavajući pritom da se radi o “odgovoru na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci”.
U sklopu Festivala, pjevač Tony Cetinski je DJ, a na Trešnjevci se gdje pušta muzika penzionerima.
 
Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.
 
“Festivalom se želi poručiti da inzistiramo na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Želimo naglasiti da je naše zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini”, navode u saopćenju.
 
Podsjećamo, nekoliko istaknutijih lica iz hrvatske estrade, sporta i politike podržali je događaj, a među njima su osim Cetinskog, nogometaš Dejan Lovren, zatim Hamed Bangoura, Marin Miletić…
 
Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš na Facebooku je komentirao ovaj skup, kazavši da kao demokršćanin poštuje slobodu i pravo svakog čovjeka na vlastito promišljanje, ali da kao ljekar i humanista, i kao hrvatski ministar zdravstva ne može podržati neznanstveni pristup koronavirusu i metodama koje omogućuju njegovo širenje.
 
“Svako ima slobodu izbora, ali mora biti svjestan i svih posljedica svojih odluka. Kako za sebe tako i za sve ljude u svom okruženju”, dodao je, između ostalog, Beroš.
Na skupu je u 18.20 sati bili više od 5.000 osoba, niko od njih ne nosi masku. 
Radio Sarajevo