Povezano

Angela Merkel dobila nasljednika: Ko je Armin Laschet?

Njemački demohrišćani izabrali su naslijednika njemačke kancelarke Angele Merkel.
Armin Laschet izabran je za novog predsjednika CDU.

U svom govoru prije izbora, Laschet je naglasio važnost jedinstva stranke i Njemačke.

  • CDU nije potreban novi šef da je vodi već kapiten tima koji će predvoditi i držati stranku zajedno – rekao je on.
- Marketing -

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je bila neizvjesna, a vodila se između tri muškarca: Armina Lascheta, premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za vanjsku politiku Norberta Retgena.


Glasanje u subotu dogodilo se na početku ključne godine za njemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije.

Premijer njemačke zapadne, industrijske države Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRV) predstavio se kao kandidat za kontinuitet Merkelove i donedavno je bio preteča. On je “politički najbliži Merkelovoj” i jedini je kandidat od trojice koje kancelar nije potisnuo iz frontalne politike, kaže Bergsen.

Laschet, 59, rekao je da je jedan od ključnih izazova Njemačke da ostane industrijska sila dok se bori protiv klimatskih promjena i stvara jaču socijalnu koheziju. “Mnogo je nezadovoljstva u društvu, toliko agresije, toliko bijesa, toliko mržnje“, rekao je, prema izvještaju BBC-a u februaru.

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno