21.4 C
Kakanj
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021

Android korisnici imaju razloga za brigu: Malware preuzima kontrolu nad uređajem

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ažuriranja operativnog sistema, pogotovo kod Androida, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Dobili ste obavijest da instalirate novo ažuriranje za vaš Android uređaj? Prije nego što stisnete “Instaliraj”, provjerite radi li se zaista o pravom i legitimnom ažuriranju.

Naime, kompanija koja se bavi sigurnošću mobilnih uređaja Zimperium zLabs objavila je upozorenje o novom obliku zlonamjernog programa koji se prikazuje kao ažuriranje operativnog sistema na Android uređajima.

No umjesto da zaista instalira novu verziju sistema, zlonamjerni program (malware) preuzima kontrolu nad uređajem i kibernetičkim kriminalcima omogućuje snimanje zvučnih zapisa, telefonskih poziva, fotografiranje te uvid u poruke koje se razmjenjuju preko različitih aplikacija za dopisivanje, prenosi Dnevnik.hr.

Taj invazivni malware smatra se dijelom sofisticirane špijunske kampanje s naprednim mogućnostima jer osim što preuzima kontrolu nad uređajem, prikuplja i šalje dalje gomilu drugih informacija o samom uređaju i ponašanju korisnika.

Stručnjaci stoga upozoravaju korisnike da ažuriranje uređaja provode samo kroz sam sistem – odlaskom u “Postavke/Settings” te pronalaženjem opcije “Ažuriranja/System Updates” koja će ispisati koju verziju operativnog sistema koriste te ih informirati o kakvu se ažuriranju točno radi i što se ažurira, navodi izvor.

Također, napominju da ažuriranja operativnog sistema, pogotovo kod Androida, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO