Andrej Plenković: Moram vidjeti o čemu se radi

Popularno

Povezano


Plenković je u izjavi novinarima istakao je da nije uspio vidjeti odluku Valentina Inzka.

- Marketing -

“Moram vidjeti o čemu se radi, neću komentirati“, dodao je Plenković.

Podsjetimo, Inzko je danas podvukao da govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam, odnosno otvoreno negiranje genocida i ratnih zločina, onemogućavaju društvima da se suoče sa svojom kolektivnom prošlošću, predstavljaju ponovljeno ponižavanje žrtava i njihovih najmilijih, a pritom također produžuju nepravdu i ugrožavaju mirne društvene odnose. prenosi “Radiosarajevo“.

“Sve ovo šteti izgledima za sigurnu i mirnu budućnost BiH”, naveo je Inzko.

Podsjetio je kako je u rezoluciji 96 (I) od 11.12.1946. godine Generalna skupština UN-a naglasila da je genocid zločin po međunarodnom pravu koji je u suprotnosti s duhom i ciljevima UN-a i koji civilizirani svijet osuđuje. Zločini počinjeni u BiH tokom rata, naglašava, uključujući i posebice zločine počinjene na području Srebrenice, dobro su dokumentirani.

“Negiranjem genocida i drugih zločina po međunarodnom pravu, uslijed kojeg se negiraju i pravomoćne sudkse odluke, ugrožavaju se vladavina prava. Takvo negiranje predstavlja prepreku miru, pomirenju i izgradnji povjerenja, putem otvorenog uskraćivanja suosjećanja i empatije prema boli i patnji žrtava. Njime se krši pravo na ljudsko dostojanstvo, čime se narušava javni red i mir te onemogućava kohezija među etničkim i vjerskim zajednicama u BiH”, kazao je Inzko.

- Marketing -

Najnovije