Amerika ubrzava pripreme za distribuciju vakcine prije izbora

0

Opisuju se uvjeti skladištenja vakcina i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici
 
Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcina za koronavirus do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija “France Presse” dobila na uvid.
Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili “potpuno operativni do 1. novembra 2020.”, piše njihov direktor Robert Redfild (Redfield) u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.
Ovo je još jedan znak da je utrka za vakcinu u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.
Zdravstvene vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine za Covid-19 u jesen 2020.”, ističe Redfild u pismu.
Predsjednik Donald Tramp (Trump), kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice će Sjedinjene Države imati vakcinu “ove godine”.
U dokumentu koje je objavio “New York Times” i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo direktora CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju “vakcine A” i “vakcine B”. Čini se da potonja odgovaraju vakcinama na kojima rade “Pfizer” i “Moderna”, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milion doza.
– Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv Covida-19  jer će snabdijevanje vakcinom biti ograničeno – obrazlaže se u dokumentu.
U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.
Avaz