Američko proljeće: 100.000 žrtava korone, rasni nemiri, 40 miliona nezaposlenih

Nesagledive posljedice koje trenutno ni najhrabriji analitičari nisu spremni prognozirati

Sjedinjene Američke Države su za samo tri meseca, od marta do maja, okrenule geopolitiku svijeta, sa nesagledivim posljedicama koje trenutno ni najhrabriji analitičari nisu spremni da prognoziraju.

Čini se da se SAD nalaze na prekretnici, piše “Gardijan”. Nemiri koji su zahvatili zemlju mogu biti kraj za predsednika Donalda Trampa (Trump), a mogu i drastično da povećaju njegovu moć.

Ovo su tri udarna talasa krize koja je pogodila Ameriku snagom atomske bombe.

100.000 žrtava korone

Bilans razorne pandemije koronavirusa u Americi je zastrašujuć. Otkako je u februaru registriran prvi smrtni slučaj i zemlji, od korone je umrlo više od 106.000 ljudi, što prosečno iznosi oko 900 umrlih dnevno. Skoro 80 posto svih smrtnih slučajeva dogodilo se među populacijom starijih od 65 godina.

Prema statistici, Amerika prednjači u svijetu po broju pozitivnih slučajeva, kao i po broju preminulih, koji je skoro tri puta veći nego u Velikoj Britaniji, koja je po tome na drugom mjestu, sa oko 39.000 umrlih.

Broj preminulih od koronavirusa premašio je ukupan broj Amerikanaca koji su poginuli u ratovima u Vijetnamu (više od 58.000), Južnoj Koreji (gotovo 37.000), Iraku (4.431) i Afganistanu (2.445).

Broj žrtava je i oko 35 puta veći od broja nastradalih u terorističnom napadu 11. septembra 2001. godine, kolektivnoj traumi od koje se Amerikanci ni danas nisu oporavili.

40 miliona nezaposlenih

Možda vam se svidi

Leave A Reply