14 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Američki helikopteri sletjeli u BiH za vježbu sa Oružanim snagama


Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj.
Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.
Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme.
U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne postrojbe, koji će s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi.
Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.
Vježba „Brzi odgovor 21“ zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. maja do 2. juna 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji vojarne i zračne luke „Dubrave“ kod Tuzle.
Posebna pozornost posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite sudionika vježbe od pandemije COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.
Podsjetimo, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je BiH 21. aprila na graničnom prijelazu Gradiška.
Riječ je o prvom konvoju vojnih vozila Oružanih snaga SAD-a koji je s ciljem prebacivanja ljudstva i opreme za potrebe bilateralne vježbe “Brzi odgovor 21” ušao na teritorij Bosne i Hercegovine, prenosi RSE.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO