Povezano

Američka senatorica Shaheen o uvedenim sankcijama: Nastaviti pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost


Američka senatorica Jeanne Shaheen, viša članica Senatskog odbora za vanjske odnose i predsjedavajuća Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, objavila sljedeću izjavu kao odgovor na odluku administracije Džoa Bajden (Joe Biden) da uvede sankcije pojedincima uključenim u značajne korupcijske i destabilizirajuće aktivnosti u Bosni i Hercegovini.
– Pozdravljam ovu najavu Bajdenove administracije, a posebno njenu odlučnu akciju da se sankcioniše Milorad Dodik i medij pod njegovom kontrolom. Dodik, srpski član tročlanog Predsjedništva BiH, bio je uključen u napore da se aktivno podriva stabilnost i teritorijalni integritet svoje zemlje. Prije više od 20 godina, Sjedinjene Države su imale ključnu ulogu u donošenju mira i stabilnosti u Bosnu i Hercegovinu, ali nedavni znakovi ukazuju na to da zlonamjerni akteri unutar i izvan njenih granica nastoje spriječiti demokratski napredak Bosne.
To ne samo da ugrožava budućnost zemlje, već oduzima priliku budućim generacijama za prosperitetnu egzistenciju i ugrožava sigurnost cijelog regiona. Od ključne je važnosti da nastavimo pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost i blisko sarađivati ​​sa našim saveznicima na održavanju Dejtonskog sporazuma. Kao predsjedavajuća pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, nastavit ću raditi na unapređenju američke politike prema Balkanu kako bih osigurala da decenije napretka nisu napravljene uzalud – istaknula je Shaheen.

- Marketing -

Najnovije

Popularno