Amel Tuka: Večeras u Amsterdamu jurišam na novi rekord

Amel Tuka, bosanskohercegovački atletičar, koji je prije nekoliko dana ostvario historijski rezultat u finalnoj utrci na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Cirihu, kada je osvojio šesto mjesto i oborio bh. rekord, za Anadoliju je kazao kako će u utrci u Amsterdamu koja se održava večeras pokušati doći do novog rekorda.
“Imam večeras utrku u Amsterdamu. Ovo je jedan veliki miting poznatiji kao “Flame Games”. Dolazi trenutno najbrži čovjek na svijetu Justin Gatlin, to vam sve govori o veličini i značaju mitinga”, kazao je Tuka.

Dodaje kako će na značajnom i prestižnom mitingu pokušati upisati novi rekord kako bi nastavio seriju dobrih rezultata.

“Vrijeme nije baš najbolje za trčanje ovdje u Amsterdamu, hladno je i kišovito, ali ja ću pokušati istrčati svoj novi rekord jer imam stvarno dobru konkurenciju i želim nove uspjehe”, istakao je bh. atletičar.

U večerašnjoj utrci na 800 metara, bh. atletičar će se boriti protiv poznatih atletičara među kojima su Andre Olivier iz Južnoafričke Republike sa ličnim rekordom 1.44.29, Amerikanac Erik Sowinski sa vremenom 1.44.58, Artur Kuciapski iz Poljske 1.44.89 i kenijski atletičar Anthony Chemut sa rekordnim vremenom 1.44.72.

Inače, Tuka je svojim plasmanom u finale u Cirihu oborio lični rekord, a samim tim i rekord Bosne i Hercegovine. U utrci na 800 metara, bh. atletičar je tada ostvario vrijeme od 1:46:12. Pobjednik utrke je bio Poljak Adam Kcszot sa vremenom 1:44:15.

Tuka je u Švicarskoj nakon kvalifikacijske utrke osvojio drugo mjesto, dok je u drugoj polufinalnoj utrci sa vremenom od 1:47:18 osigurao treću poziciju čime se plasirao u finale Evropskog prvenstva što je jedan od najvećih uspjeha atletičara iz BiH.

(anadolija)

Možda vam se svidi

Comments are closed.