― Marketing ―

Amel restaurirao kombi iz 1979. godine: ‘Alan Ford’ krstari putevima

- Marketing -

Amel Bećirević iz Sanskog Mosta ponosni je vlasnik starog vatrogasnog kombija, proizvedenog sada već daleke 1979. godine, a svoga ljubimca originalno je ukrasio motivima iz Alana Forda, omiljenog stripa.

Bećirević kaže kako je svoga ljubimca rekonstruisao prije pet godina, od kada se jednostavno ne može rastati od njega, pa ga je iz rodnog grada povezao u Sloveniju, gdje se u međuvremenu zaposlio.

- Marketing -

Inače, on je osnivač oldtimer kluba u gradu na Sani, a u “deželi” se udružio s tamošnjim vlasnicima i ljubiteljima oldtimera te učestvuje na mnogobrojnim izložbama i druženjima, pišu Nezavisne.

“Svuda sam dobrodošao i svi su oduševljeni mojim mališanom, a ljudima se posebno sviđaju motivi iz Alan Forda. Nekako, to je strip koji je obilježio naše odrastanje u bivšoj Jugoslaviji, nema ko se od nas nije smijao avanturama grupe TNT i ovim smiješnim antiherojima, pa sam i ja poželio da ga na ovakav način promovišem”, kaže Bećirević.

Objašnjava kako se radi o vozilu proizvedenom u nekadašnjem IMV-u, kako se nekada skraćenicom običavala nazivati Industrija motornih vozila iz slovenačkog Novog Mesta.

Kaže kako je vozilo bilo u havarisanom stanju, te da ga je kupio u Sloveniji, potom uvezao u Bosnu i Hercegovinu i potpuno restaurirao.

“Ovo je bio vatrogasni kombi i zanimljivo je kako se prije nekoliko decenija u bivšoj Jugoslaviji proizvodio za potrebe komunalnih službi. Želja mi je bila da ga nabavim i restauriram po svom ukusu”, objašnjava Bećirević.

Ističe kako je uložio dosta vremena, energije i sredstava kako bi kombi vozilo uredio, ugradio je u njega mini-kuhinju i garderober, stolić na rasklapanje, muzički uređaj sa dva zvučnika, te pretvorio ovog simpatičnog “mališana” u putujuću kućicu, kojom najčešće saobraća na relaciji Slovenija – Bosna i Hercegovina.

Zanimljivo je kako je pomenuto kombi vozilo u nekadašnjoj jugoslovenskoj automobilskoj industriji bilo odgovor na čuvene “Volkswagenove” transportere, koji su slavu stekli za vrijeme hipi pokreta, kada su bili omiljeno prevozno sredstvo muzičara.

IMV je ovo vozilo proizvodio po licenci njemačke kompanije DKW za tržište, ali i namjenski za potrebe servisnih službi, te putničkog prevoza.

Proizvodnja ovih vozila ugašena je na nekadašnji Dan mladosti, 25. maja 1988. godine, nakon proizvedenih nešto više od 60.000 primjeraka.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...