AMD lansirao R9 285 grafičke kartice na tržište

AMD tvrdi da je nova grafička kartica po performansama bolja od konkurencije u obliku GTX 760 modela iz Nvidije te da je u stanju pokrenuti moderne PC igre na maksimalnim detaljima.

R9 285, odnosno najnoviji član Radeon obitelji grafičkih kartica, nedavno je predstavljen svijetu tijekom AMD-ove svečanosti “30 Godina grafike i igranja” uz obećanje o najboljim performansama u svojoj klasi. Za usporedbu, AMD tvrdi da je njihov novi model više srednje klase po performansama bolji od direktne konkurencije iz Nvidije, odnosno Geforce GTX 760 kartica.

Službeni PR kaže: “[R9 285] ima radni takt od 918 MHz i 2 GB video memorije s protokom od 5.5 Gbps. AMD Radeon R9 285 GPU je sposoban da isporuči i do 3.29 teraflopsa računalne snage, što u igrama omogućava ekstreman nivo detalja koji na 1080p rezoluciji premašuje bilo koju drugu karticu iz njene kategorije. Overclockirani i prilagođeni modeli kartica partnerskih proizvođača su već od danas dostupni.”

Tih 2GB GDDR5 video memorije koristi 256-bitno sučelje, a neki prozivođači ponuditi će i modele s 4GB. Uz podršku za Directx 12, OpenGL 4.3 i naravno Mantle API, R9 285 očekivano podržava i AMD-ove tehnologije uključujući Eyefinity, FreeSync i TrueAudio.

Dobra vijest je i što su uspjeli smanjiti potrošnju u odnosu na R9 280 model pa ona sada iznosi 190 vata umjesto prijašnjih 250.

Iako ju trenutno ne možemo naći u ponudi lokalnih trgovina, R9 285 grafičke od raznih proizvođača od jučer su službeno na tržištu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 250 američkih dolara.

Osim toga, jučer je AMD lansirao i svoju novu promotivnu akciju u sklopu koje kupci novih AMD grafičkih mogu dobiti određene igre potpuno besplatno. Riječ je o “Never Settle: Space Edition” promociji o kojoj smo nedavno pisali, a ista vam zapravo nudi do tri besplatne igre na izbor, ovisno o modelu grafičke kartice koji ste si priuštili. AMD je s partnerima pripremio ukupno 29 igara na izbor u sklopu ove promocije, a oni koji si priušte skuplji R9 model grafičke kartice mogu birati tri besplatne igre iz tog fonda. Kupci jeftinijih R7 grafičkih mogu birati dvije, odnosno jednu igru u slučaju najjeftinijih modela. Više o igrama u ponudi i cijeloj toj promociji možete saznati na službenim stranicama.

(HCL)

Comments are closed.