11.4 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Ambasador Palestine u BiH: Sve žrtve su žrtve gluposti i rasizma Netanyahua


Međutim, dodao je on, palestinsko rukovodstvo je pozivalo i tražilo uspostavu mira, što je krunisano Sporazumom iz Osla, koji ne ispunjava težnje i prava palestinskog naroda, ali uprkos tome palestinsko rukovodstvo ga je prihvatilo.
Pokušaji protjerivanja
Ambasador Namoora navodi da je izraelska strana nastavila osporavati prava palestinskog naroda i nije se pridržavala niti jedne od tačaka Sporazuma.
“Štaviše, nastavila je sa još više nasilja svoju rasističku agresorsku praksu i pokušaje etničkog čišćenja i uništenja”, kazao je on.
Po njegovim riječima, posljednji od tih pokušaja su bili pokušaji protjerivanja i deložacije stanovnika jednog čitavog naselja u časnom Jerusalemu, naselja al-Šejh Džerrah.
Ambasador Namoora kaže da su se u isto vrijeme dešavali i svakodnevni upadi u džamiju al-Aksu i njen kompleks od strane stotina izraelskih vojnika, policije i doseljenika kolonizatora pod zaštitom izraelske vojske i snaga sigurnosti. Dodaje da su tokom cijelog blagoslovljenog mjeseca ramazana pokušavali onemogućiti vjernicima pristup ili obavljanje molitve u džamiji al-Aksi, „te su korištena sva sredstva sile poput bojeve municije, gumenih metaka, suzavaca i zapaljivih bombi, što je dovelo do ranjavanja i povređivanja stotina ljudi i divljačkih napada na miroljubive vjernike“.
“Onaj ko je započeo agresiju jeste rasistička vlada okupatora i to svim sredstvima divljačkog ugnjetavanja i oružjem protiv miroljubivih ljudi. Stoga, Izrael sada snosi odgovornost za ovu opasnu eskalaciju i rat istrebljenja protiv Palestinaca u svim dijelovima Palestine, a naročito u Gazi”, istaknuo je palestinski ambasador.
Izokretanje činjenica
Naveo je da do sada u Gazi ima na desetine poginulih i stotine povrijeđenih, a visok procenat među njima čine djeca, dok su ostali miroljubivi civili, dodavši tome uništenje desetina stanova, nebodera i stambenih zgrada u kojima se nalaze sjedišta novinskih agencija, televizijskih stanica, te humanitarnih organizacija i organizacija za zaštitu prava.
“Svi pokušaji Vlade okupatora da izokrene činjenice i da prikaže žrtvu krivcem, a rasističkog i zločinačog krivca kao nevinašce i žrtvu neće uspjeti. Sve žrtve su žrtve gluposti i rasizma Netanyahua i njegove agresorske ekstremističke Vlade koja kategorički odbija da prihvati ili pridržava se bilo koje od rezolucija međunarodne zajednice sa svim njenim različitim organizacijama”, zaključio je ambasador Namoora.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO