35.7 C
Kakanj
Utorak, 27 Jula, 2021

Aleksa Bečić: “Zločinci nemaju nikakvu naciju ili vjeru, oni su ljušture ispunjene zlom”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


On je putem videoporuke uputio izraze saosjećanja porodicama koje danas sahranjuju svoje najmilije. Također je podsjetio na civilizacijski značaj usvajanja Rezolucije o negiranju genocida u Srebrenici, te se osvrnuo na manipulativne pokušaje da se narodi označe genocidnim.
– Nakon 26 godina od ovog za sve mučnog i tragičnog događaja, naročito za nas u regionu, želim da vam ovog puta kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i kao sin, brat, komšija i uvijek kao čovjek uputim izraze dubokog saosjećanja u bolu i patnji koja svima na ovim prostorima mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocijenjivu vrijednost. Onima koji danas sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmiijih upućujem najiskrenije saučešće. Uspomena na vašu braću, komšiju, sinove, obavezuje nas da nikada više ne preispitujemo mir i konačno, obavezuje nas da i u sukobu čovjek mora ostati čovjek.
Kako bi nam budućnost bila izvjesna i svijetla s mračnom prošlošću se moramo suočiti. U okviru tog procesa Crna Gora kroz Rezoluciju o genocidu u Srebrenicu najoštrije je osudila genocid u Srebrenici, kao i one koji ga negiraju. U istom tekstu pokazali smo odlučnost da osudimo sve zločine počinjene u ratovima na području bivše Jugoslavije. I ono što nikada i niko nije učinio, a kako bi smo sasjekli korijene sukoba i konačno razmontirali zloupotrebu, osudili smo i pokušaj pripisivanja krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom, ili bilo kojem drugom narodu za genocid i zločine protiv čovječnosti ili druge zločine.
Odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački. U ime bilo kojeg čovjeka, ove ili one nacionalnosti ili vjeroispovijesti niko nije učinio ni prekršaj, a kamoli zločin ili genocid. Zato što zločinci imaju ime i prezime, nemaju oni nikakvu nacionalnost ni vjeru, ni Bog ni Allah nije sa njima. Nemaju ni sebe, nemaju čovjeka u sebi. Zločinci su ljušture ispunjene samo zlom. Zato je neko zločinac jer je zločinac, a ne zato što je ove ili one vjere ili nacije.
Zato molim sve one koji ovih dana brane narod od Crne Gore da prestanu sa štetnim manipulacijama. Niti se zločini smiju pripisivati narodima ili vjerama, niti se ijedan zločin i genocid smije opravdavati. To je pogubno i tome ću se uvijek snažno suprotstaviti. Dragi prijatelji, dozvolite mi da pozovem sve komšije, prijatelje, sunarodnike da jačamo međuvjerske, međunacionalne odnose jer je tolerancija, solidarnost i pomirenje najbolji način da mi živi odamo počast mrtvima. Izražavajući spremnost da učinim sve da više nikad ne dođemo u situaciju da izbiju sukobi u okviru kojih će se zbivati bezumni zločini, čije žrtve ćemo sahranjivati decenijama nakon toga, kao i uvjerenju da nikad više zločini, stradanja i razaranja neće biti prva asocijacija na Balkan. Još jednom se u ime građana Crne Gore i svoje ime poklanjam ubijenima uz osjećaj dubokog pijeteta prema njima – kzao je Bečić u obraćanju, piše “Avaz“.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO