Povezano

ALARMANTNO: U prošloj godini čak 99 nesreća na zeničkom GGM-u, povrijeđeno 11 osoba!


Na ukupnoj dionici Glavne gradske magistrale u Zenici prošle godine dogodilo se čak 99 saobraćajnih nesreća u kojima je povrijeđeno 11 osoba, alarmantni su podaci koji bi svako trebali rezultirati većim oprezom i vozača i pješaka koji koriste ovu dionicu puta. 

- Marketing -

Prema riječima Aldine Alić, glasnogovornice MUP-a ZDK, deset osoba je zadobilo lakše, jedna osoba teže tjelesne povrede, a smrtno je stradala jedna osoba – pjesak. 

-Nakon izvršenih uviđajnih radnji i dokumentovanja saobraćajne nezgode sa smrtnom posljedicom, koja se dogodila dana 15.03.2021. godine, u ulici Sarajevska, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv vozača T.N., iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” iz člana 336. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Ugrožavanje javnog prometa” iz člana 332. Krivičnog zakona FBiH – kaže Alić za 072info. 

Napominje kako će za saobraćajnu nezgodu, koja se dogodila 27.12.2021. godine, u ulici Sarajevska, kojom prilikom su teže tjelesne povrede, od kojih jedne životno ugrožavajuće, zadobile dvije pješakinje, nakon okončanja svih radnji na dokumentovanju iste, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv vozača B.M., iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” iz člana 336. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Ugrožavanje javnog prometa” iz člana 332. Krivičnog zakona FBiH.  

Govoreći o mjerama koje MUP ZDK poduzima na prevenciji sve učestalijih nesreća na Glavnoj gradskoj magistrali, Alić napominje da su pojačane mjere policije inicirane i započete prije nastupanja božićnih i novogodišnjih praznika.

-Na području Grada Zenica su intenzivirane aktivnosti policije sa posebnim akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima. U tom smislu je bitno napomenuti i funkcionisanje mobilnih radara na Glavnoj gradskoj magistrali koji imaju prvenstveno za cilj represivno djelovanje, odnosno dokumentovanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, ali i preventivni učinak u smislu postizanja boljeg i savjesnijeg poštivanja saobraćajnih propisa od strane vozača – ističe Alić za 072info. 

U skladu sa svojim ovlaštenjima, a naravno sa ciljem unapređenja postojećeg stanja, posebno u kontekstu posljedica saobraćajnih nezgoda, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će, najavljuje Alić u razgovoru za 072info, i u narednom periodu intenzivirati mjere i radnje, naročito represivne mjere, poduzimati određene ciljane aktivnosti i akcije u skladu sa izvršenim analizama i procjenama, kako bi se počinioci prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju, a naročito povratnici u kršenju saobraćajnih propisa i bahati vozači, adekvatno sankcionisali.

-I, naravno, kako bi se sigurnost odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona podigla na što veći nivo – zaključuje Alić. 

- Marketing -

Najnovije

Popularno