Alarmantno stanje u Kaknju !

Obilne kišne padavine i vodena stihija koja je nastala izlijevanjem rijeka iz svojih korita rezultirale su brojnim nedaćama na teritoriji općine Kakanj. Najteže je na području naselja Doboj gdje je zabilježeno plavljenje puteva i dvorišta kuća, a zabilježeni su i slučajevi prodiranja voda u unutrašnjost stambenih objekata.

Poplavljen je Vatrogasni dom u Doboju, pa je Služba civilne zaštite bila prisiljena izmjestiti vatrogasna vozila i opremu.

U potpunosti je poplavljena Vatrogasna ulica u ovom naselju, te dio naselja u kojem se nalazi pumpna stanica Tvornice cementa Kakanj. Osim izlijevanja iz korita rijeke Bosne, voda prodire i kroz kanalizacionu mrežu.

U ovom naselju stanovništvo iznosi stvari na više etaže, a zabilježen je i slučaj izmještanja frakcije, uglja i drugih materijala koje vodena bujica može odnijeti.

Došlo je i do izlijevanja vode na ušću Malješkog potoka u blizini Cementarskog mosta. Umjesto putne komunikacije Kaoma-Cementarski most vozači trebaju koristiti zaobilazne puteve. Na ovom prostoru došlo je do plavljenja parkinga preduzeća “Kakanj-bus”. U cilju spašavanja autobusa, vozači su preko poplavljene ceste uspjeli izmjestiti autobus

UKOLIKO I VI IMATE FOTOGRAFIJE SA LICE MJESTA, POŠALJITE NAM NA ADRESU redakcija@kakanj-x.com, ili putem FACEBOOK stranice.

Poplavljen je i put koji vodi prema Donjem Kaknju, na lokacija iza Cementarskog mosta. Vozači koji voze u pravcu Donjeg Kaknja trebaju koristiti autocestu, voziti do Bilješeva pa se regionalom vraćati u Donji Kakanj.

Na području odlagališta jalovine PK “Vrtlište” formiralo se veliko jezero. Kako bi se spriječila velika akumulacija, mehanizacija RMU Kakanj pravi dodatne prokope jer postojeći cjevasti propusti nisu dovoljni za protok vode.

Došlo je i do potapanja dijela puta Donji Kakanj – Brnjic, u mjestu Kazani. Za saobraćaj se koristi alternativni put preko Kučića i Bijelih Voda.

U Povezicama voda se na nekoliko mjesta izlila iz korita rijeke Bosne i prijeti kućama. Zabilježeno je nekoliko plavljenja dvorišta.

Stanovništvu ugroženih područja dijele se vreće radi punjena pijeskom u cilju zaštite od poplava.
Pripadnici Službe civilne zaštite pomažu stanovništvu na ugroženim područjima.

Molimo građane da se međusobno solidarišu, te da se uključe, zajedno sa Službom civilne zaštite, u pomaganje ugroženom stanovništvu.

Općinski štab civilne zaštite održao je vanrednu sjednicu na kojoj su definirane dalje aktivnosti na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

Raspoloživo ljudstvo u Službi civilne zaštite stavljeno je u stanje pripravnosti, kao i cjelokupni sastav Općinskog štaba civilne zaštite.

U aktivnosti na zaštiti i spašavanju uključen je RMU Kakanj, te mehanizacija privrednih subjekata.

Na nekoliko mjesta došlo je do oštećenje puteva na području Brnjica, pa su na ovo područje upućeni kamioni sa nasipnim materijalom.

Tokom noći bit će pojaćane dežure u ambulantama za pružanje hitne medicinske pomoći.

Pozivamo građane da slučajeve opasnosti od poplava prijave na telefon 121 ili 032/554-600.

Poplavljena područja danas su obišli općinski načelnik i komandant Općinskog štaba civilne zaštite Nermin Mandra, komandir Policijske stanice Kakanj Esnaf Buza i drugi članova Štava CZ-a.

Obzirom da postoji realna opasnost da dođe do povećanja vodene bujice, te da se nastavi plavljenje podrumskih prostorija i nižih eteža u stambenim objektima uz rijeku Bosnu, molimo stanare ugroženih objekata da bez panike izvrše izmještanje namirnica i predmeta koji mogu biti oštećeni plavljenjem na više etaže, te da u prostorijama koje mogu biti ugrožene poplavom isključe dovode električne energije.

Možda vam se svidi

Comments are closed.