14.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Aktivisti sa Uborka nezadovoljni, traže hitan sastanak sa gradonačelnikom Mostara


Napominju kako je nedavno objavljen je i plan prilagodbe, koji nudi dva rješenja, a koja predviđaju zatvaranje deponije u roku od tri odnosno u roku od pet ili više godina, što je prema mišljenjima aktivista nedopustivo. Zbog toga su zatražili smo sastanak sa gradonačelnikom Marijom Kordićem.
– On je izgleda već pokleknuo pod uticajem politike, pa u javnosti kategorično tvrdi da je tri godine neprihvatljiv rok. Prema njegovim posljednjim izjavama i način rješenja problema je neizvjestan. Po njemu možda rješenje neće biti zatvaranje deponije i izmještanje na drugu lokaciju. Nije nam drago, ali osjećamo da partnera s početka priče gubimo i da ponovo postajemo dvije strane, rekao je predsjednik Udruženja Omer Hujdur.
Naveo je i da je alarmantna Studija utjecaja na okoliš za proširenje deponije, te da u njoj jasno stoji kako se proširenjem deponije ne mogu obezbijediti uslovi za zaštitu okoliša na lokalitetu deponije. Za večeras je u znak protesta zbog toga najavljena protestna vožnja pored deponije, a najavljena je i mogućnost novih blokada deponije. Aktivisti su ukazali i na tužbu Grada protiv Udruženja “Jer nas se tiče“, u kojoj traže odštetu od 700 hiljada maraka. Naveli su i kako Gradska uprava na apel građana da se tužba povuče, zasad šuti.Također, aktivisti i dalje čekaju na novi sastanak sa gradonačelnikom Marijom Kordićem, nakon što su se obratili njegovom uredu poslije najnovih saznanja.
Kažu i kako su i dalje pri istim zahtjevima, a to su: odluka o zatvaranju deponije, utvrđivanje nove lokacije i povlačenje tužbe od strane Grada. U protivnom spremni su pravdu tražiti i na međunarodnim sudovima.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO